Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj 115. u periodnom sustavu elemenata odnedavno zauzima ununpentium - novopronađeni kemijski element! Čeka se samo službena potvrda.


Švedski znanstvenici potvrdili su pronalazak novog kemijskog elementa na čijem imenu još uvijek rade. Za sada ga nazivaju - ununpentium. Tim eksperata sa Sveučilišta Lund tvrdi kako je njihov pronalazak potvrđuje ono što su prije desetak godina naslutili znanstveni timovi iz SAD-a i Rusije, a što nikada nije potvrđeno.

>> Naučite periodni sustav elemenata u samo tri minute

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty Images) Posljednje otkriće hrvatskih znanstvenika moglo bi utjecati na razvoj antitumorskih i antivirusnih terapija Ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Otkriće koje obećava: Znanstvenici pronašli način za onesposobljavanje širenja stanica raka

Šveđani tvrde kako su proveli eksperimente u kojim su uočili 'otisak prsta' kemijskog elementa kratkog životnog vijeka, ali velike težine. Njegovo trenutno ime, ununpentium, odnosi se na 115. mjesto u periodnom sustavu elemenata, no 'pravo' ime bit će mu dodijeljeno nakon što Međunarodn, piše AP.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook