Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je ubio 30 osoba?

NAJGORI SERIJSKI UBOJICA u Švedskoj OSLOBOĐEN

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski tužitelji odbacili su posljednju optužbu protiv Sturea Bergwalla, muškarca koji je u toj državi smatran najgorim serijskim ubojicom.

Nakon odbacivanja optužbi za ubojstva, slijedi procjena psihijatra kojom će se utvrditi može li 63-godišnji Sture Bergwall biti otpušten iz dobro čuvane ustanove za mentalno zdravlje u kojoj se nalazi od 1991. godine, objavio je APTN.

Pročitajte i ovo Mlada djevojka maže lice kozmetičkim preparatom Opsjednutost starenjem Lanac ljekarni odlučio stati na kraj štetnoj pojavi među mladima: "U slučaju bolesti ovi proizvodi mogu im i naštetiti" Francois Verove Vodio dvostruki život Potpuno nevjerojatno! Serijski silovatelj pojavio se u TV kvizu u trenutku kada ga je policija tražila zbog 31 silovanja i ubojstva

>> Masovni ubojica Lanza umislio da je lik iz videoigrice?

Bergwall je priznao više od 30 ubojstava tijekom tri desetljeća i bio je osuđen za njih osam. Kasnije je rekao da je lagao istražiteljima jer je želio pozornost te je bio pod utjecajem lijekova.

Kada je Bergwall povukao priznanje, za svaki je slučaj naloženo ponovno suđenje. Međutim, tužitelji su rekli da bez priznanja nemaju dovoljno dokaza da mu se sudi ponovno.

U srijedu je stoga odbačen i posljednji slučaj, koji je uključivao smrt 15-godišnjeg dječaka. On je, naime, nestao na sjeveru Švedske 1976. godine.

Bergwall je osuđen 1994. godine zbog ubojstva dječaka, iako nije bilo dokaza koji bi ga povezivali sa zločinom, a nije bio ustanovljen ni uzrok smrti.

'Jedinstven slučaj u švedskoj pravnoj povijesti'

'Ta je osoba bila osuđena za osam ubojstava a kasnije proglašena nevinom. To je jedinstven slučaj u pravnoj povijesti Švedske', rekao je glavni državni odvjetnik Anders Perklev. 'To je veliki podbačaj pravnog sustava', dodao je Perkley.

Najnovije informacije komentirao je i sam Bergwall. 'Veoma je dobar osjećaj to što je ovaj dugačak proces gotov. To je veliko zadovoljstvo i svojevrsna radost', rekao je on za švedsku televiziju iz psihijatrijske bolnice u kojoj se nalazi Bergwall.

Bergwall je već prije bio osuđivan za seksualne prekršaje te pljačku banke i u to je vrijeme promijenio svoje ime u Thomas Quick. U vrijeme kada je preuzeo odgovornost za seriju neriješenih ubojstava, već je bio zatvoren u psihijatrijsku ustanovu.

Revizija kazne

Njegove priče o ubojstvu, silovanju čak i kanibalizmu rezultirali su serijom osuđujućih presuda za ubojstvo tijekom 1990-ih. Nedostatak dokaza koji bi poduprli njegova priznanja doveli su do sumnje u krivnju, ali tijekom revizije kazne iz 2006. nije pronađen propust u presudama.

Dvije godine kasnije Bergwall je u dokumentarcu koji je o njemu snimila švedska televizija rekao da je izmislio priču o serijskom ubojici Thomasu Quicku. On sada tvrdi da je na taj način dobivao željenu pažnju.

S povlačenjem priznanja koje je dao Bergwall, nema jakih poveznica s ubojstvima za koje je osuđen, a čak nije ni jasno je li se radilo o ubojstvima ili su osobe umrle. U dva slučajeva za koje je osuđen za ubojstvo, nisu pronađena niti tijela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene