Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu i Švedske Carl Bildt osudili su u subotu u usvajanje rezolucije u švedskom parlamentu kojom se masakri Armenaca 1915. nazivaju genocidom, što je izazvalo bijes Turske.


Bildt koji sudjeluje ne neformalnom sastanku europskih ministara vanjskih poslova rekao je kako je to 'žalosno jer politizacija povijesti ne služi nikome'. Bildt je dodao da žele pomirenje Turaka i Armenaca jer 'odluke poput ove služe samo povećanju napetosti'. U Finskoj je turski ministar vanjskih poslova ponovio kritike svoje vlade.

Vezani članci Koronavirus u Švedskoj, ilustracija I oni se pripremaju za ljeto: Produljuju radno vrijeme kafića, na nogometnim utakmicama do 500 ljudi... Slika nije dostupna TURSKA NE PRIZNAJE GENOCID 'Vlada mora zauzeti čvrsto stajalište'

'Stajalište švedskog parlamenta je šokantno za nas jer parlamenti ne bi trebali donositi odluke o povijesti, to je neprihvatljivo', čime je aludirao i na Odbor američkog predstavničkog doma koji je prošlog tjedna usvojio neobvezujuću mjeru kojom se osuđuju ubojstva prije gotovo stotinu godina, tijekom zadnjih dana Otomanskog carstva. Švedski parlament u četvrtak je odobrio rezoluciju kojom se ubojstva Armenaca, što su ih počinile otomanske vojne snage tijekom Prvog svjetskog rata, nazivaju genocidom. (Hina)