Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Časnik poljskog Ureda za zaštitu vlade (BOR), koji je radio u uredu poljskog premijera, godinama je surađivao s njemačkom tajnom službom BND.


Špijun je između ostaloga snimio film u kojemu je detaljno prikazana unutrašnjost ureda premijera, između ostaloga i njegov radni stol na kojemu su se nalazili tajni dokumenti.

Vezani članci Krakov snježne površine posipa kavom Ulicama se širi miris omiljenog napitka: Krakov našao novi način odleđivanja snježnih cesta Prosvjed u Poljskoj zbog zabrane pobačaja - 1 Poljsku preplavili prosvjedi zbog još strožeg zakona o pobačaju: "Želimo same odlučivati u kojim ćemo uvjetima imati djecu“

Film je nastao 1997., kad je predsjednik poljske vlade bio ljevičar Wlodziemierz Cimoszewicz.

Na filmu su prikazani svi izlazi iz ureda kao i skladište oružja, pri čemu je precizno snimljen svaki komad oružja uključujući i njegov serijski broj.

Okviri za slike, dijelovi klimatizacijskog uređaja i računalni priključci snimljeni su s ciljem da se u njih kasnije instaliraju prislušni uređaji.

Riječ je o najozbiljnijoj spoznaji poljskih tajnih službi u posljednjih 20 godina.

Poljska obavještajna služba AW, nadležna za inozemstvo, pronašla je snimke sredinom 2007., dok je predsjednik vlade bio konzervativac Jaroslaw Kaczynski. AW je doznao da je film predan njemačkoj obavještajnoj službi.

Nakon toga, istragu je preuzela Agencija za unutarnju sigurnost (ABW) i u srpnju i kolovozu 2007. naredila potpunu obnovu ureda premijera koji je ujedno premješten u drugi dio zgrade vlade.