Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeli se probiti

Ukrajinci su krenuli u protunapad: Žele osvojiti grad za koji Rusi mjesecima krvare

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da će se na veliku protuofenzivu morati čekati, čini se da su ukrajinske snage počele s napadima oko Bahmuta i Soledara.

Ruski ratni dopisnici izvijestili su da su ukrajinske oružane snage počele s napadima u blizini Soledara i planiraju okružiti Bahmut, grad na istoku Ukrajine za koji se mjesecima vodi krvava bitka.

Prema ruskim ratnim dopisnicima, više skupina ukrajinskih vojnika uspjelo se probiti uz pomoć dva do tri tenka po grupi te se sada pokušavaju konsolidirati na osvojenim pozicijama. Istovremeno, za Ruse je ova "situacija teška". Zapovjednici ukrajinskih snaga ove navode nisu ni potvrdili niti opovrgnuli.

Ruski novinar i propagandist Aleksandr Kots je objavio da Ukrajinci nastavljaju s pritiskom oko Bahmuta i da su uspjeli osvojiti područja za koje su Rusi morali proliti mnogo krvi.

"Nakon što je Zelenski rekao da ga neće napustiti ni pod kojim okolnostima, postalo je jasno da se priprema akcija za deblokadu grada", napisao je te dodao: "Dok su se u gradu odvijale borbe, neprijatelj je formirao grupe za napad koje će na bokovima zaobići Bahmut i okružiti Wagnerovce. Sada ga samo koordinirano djelovanje može zaustaviti."

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Ukrajini VIDEO Bitka za Bahmut se nastavlja: ''Nećemo ostaviti nijedan komad svoje zemlje neprijatelju''

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultat protunapada Šef Wagnera potvrdio: "Naša vojska bježi, izgubio sam oko 500 ljudi"

Podsjetimo, ukrajinska vojska u srijedu je objavila da je rastjerala rusku pješadijsku brigadu s bojišnice blizu Bahmuta. General pukovnik Oleksandr Sirski, koji predvodi ukrajinske kopnene snage, rekao je da su se ruske postrojbe u nekim dijelovima povukle do dva kilometra.

Evgenij Prigožin, čelnik ruske plaćeničke organizacije Wagner, je u utorak rekao da je ruska brigada napustila svoje pozicije: "Naša vojska bježi. 72. brigada profućkala je tri kvadratna kilometra ovo jutro, gdje sam izgubio oko 500 ljudi."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je rekao da će se na veliku protuofenzivu morati čekati jer je za nju potrebno još vremena, ali čini se da su nešto manji protunapadi već počeli.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene