Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud za radne sporove u Nuernbergu zabranio je Sindikatu njemačkih vlakovođa (GDL) štrajk u teretnom i u putničkom prometu sve do kraja sezone godišnjih odmora.


"Štrajk željezničara u tijeku turističke sezone nanio bi
nesagledivu štetu njemačkom gospodarstvu tako da su ciljevi štrajka i njegove posljedice u velikom nerazmjeru", stoji u priopćenju suda u Nuernbergu. Privremena mjera zabrane štrajkova na snazi je do kraja turističke sezone, odnosno do 30. rujna.

Vezani članci Slika nije dostupna Američki vojni zrakoplov pao u Njemačkoj Slika nije dostupna Izgubljeni u prijevodu: Zbog jedne riječi pet gradova pred bankrotom!?

Time je zabranjen štrajk u teretnom prometu koji je GDL najavio već za četvrtak te u putničkom prometu koji je trebao početi u ponedjeljak.

GDL je najavio tužbu na donesenu presudu, ali je istodobno najavio da će poštivati zabranu "iako je ona pravno upitna".

"Idemo u reviziju i nadamo se da će sud o tomu odlučiti isto tako brzo kao što je odlučio i o zabrani", rekao je predsjednik GDL-a Manfred Schell.

Obje strane u tarifnom sukobu, Njemačke željeznice (Deutsche Bahn) i GDL najavile su istodobno da su spremne prihvatiti posrednika u rješavanju sukoba.

GDL, koji zastupa samo 12.000 od 220.000 zaposlenih na željeznici, traži povećanje plaća za vlakovođe od 31 posto i zasebni tarifni ugovor. Uprava Deutsche Bahn GDL-u nudi 4,5 posto veće plaće te striktno odbija ponudu zasebnog tarifnog ugovora.

Najavljeni štrajk izazvao je paniku među pet milijuna putnika
koliko ih svakodnevno koristi usluge njemačkih željeznica a nakon što je Udruga putnika u željezničkom prometu (Pro-Bahn) putnicima preporučila alternativna prijevozna sredstva, njemačkim iznajmljivačima automobila je ponestalo vozila.

Deutsche Bahn je prema vlastitim navodima već izgubila nekoliko milijuna eura jer su mnogi u strahu od štrajka odustali od putovanja željeznicom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju