Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud zabranio štrajk njemačkih vlakovođa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud za radne sporove u Nuernbergu zabranio je Sindikatu njemačkih vlakovođa (GDL) štrajk u teretnom i u putničkom prometu sve do kraja sezone godišnjih odmora.

"Štrajk željezničara u tijeku turističke sezone nanio bi
nesagledivu štetu njemačkom gospodarstvu tako da su ciljevi štrajka i njegove posljedice u velikom nerazmjeru", stoji u priopćenju suda u Nuernbergu. Privremena mjera zabrane štrajkova na snazi je do kraja turističke sezone, odnosno do 30. rujna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ah, taj engleski... Evo koju riječ Nijemci ne mogu izgovoriti! Slika nije dostupna Održano svjetsko prvenstvo Hrvatski psi tragači najbolji su na svijetu!

Time je zabranjen štrajk u teretnom prometu koji je GDL najavio već za četvrtak te u putničkom prometu koji je trebao početi u ponedjeljak.

GDL je najavio tužbu na donesenu presudu, ali je istodobno najavio da će poštivati zabranu "iako je ona pravno upitna".

"Idemo u reviziju i nadamo se da će sud o tomu odlučiti isto tako brzo kao što je odlučio i o zabrani", rekao je predsjednik GDL-a Manfred Schell.

Obje strane u tarifnom sukobu, Njemačke željeznice (Deutsche Bahn) i GDL najavile su istodobno da su spremne prihvatiti posrednika u rješavanju sukoba.

GDL, koji zastupa samo 12.000 od 220.000 zaposlenih na željeznici, traži povećanje plaća za vlakovođe od 31 posto i zasebni tarifni ugovor. Uprava Deutsche Bahn GDL-u nudi 4,5 posto veće plaće te striktno odbija ponudu zasebnog tarifnog ugovora.

Najavljeni štrajk izazvao je paniku među pet milijuna putnika
koliko ih svakodnevno koristi usluge njemačkih željeznica a nakon što je Udruga putnika u željezničkom prometu (Pro-Bahn) putnicima preporučila alternativna prijevozna sredstva, njemačkim iznajmljivačima automobila je ponestalo vozila.

Deutsche Bahn je prema vlastitim navodima već izgubila nekoliko milijuna eura jer su mnogi u strahu od štrajka odustali od putovanja željeznicom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene