Obavijesti Video Pretražite Navigacija
politički manifest

Sud odbacio Trumpovu tužbu protiv Hillary Clinton, pogledajte za što ju je tužio

Donald Trump i Hillary Clinton
Donald Trump i Hillary Clinton Foto: Afp
Američki sud odbacio je tužbu Donalda Trumpa protiv njegove suparnice Hillary Clinton 2016. obrazloživši kako su optužbe bivšega republikanskog predsjednika da su demokrati htjeli lažirati izbore povezujući njegovu kampanju s Rusima pokušaj "razmetanja" političkim tvrdnjama koje ne pripadaju sudu.

Odbacujući tužbu Donalda Trumpa u četvrtak navečer, sudac okružnog suda za južni okrug države Floride Donald Middlebrooks rekao je da se tužbom ne traži "zadovoljština za bilo kakvu pravnu štetu" i da sud "nije prikladan forum" za zamjerke bivšega predsjednika.

"On se želi razmetati političkim manifestom na 200 stranica iznoseći pritužbe protiv onih koji su mu se protivili", rekao je Middlebrooks u presudi.

Trump je u ožujku tužio Hillary Clinton, koja je bila 2016. demokratska kandidatkinja, i nekoliko drugih demokrata za navodno "reketarenje", "urotu za počinjenje štetnih laži" i druge tvrdnje u tužbi dugoj 108 stranica ponavljajući dugi popis zamjerki koje je opetovano izjavljivao putem medija tijekom četverogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Tražio je naknadu i kaznenu odštetu kazavši da je potrošio više od 24 milijuna dolara za "troškove obrane, pravne naknade i s tim povezane troškove".

Sudac Middlebrooks u presudi je rekao da je Trump predugo čekao da podnese svoju tužbu te je prekoračio zakonski rok zastare za svoje tvrdnje.

Nadalje u presudi se navodi da je Trump propustio dokazati da je bio oštećen bilo kakvim neistinama, ističući da su mnoge izjave optuženice "jasno zaštićene Prvim amandmanom" Ustava SAD-a.

Ostali optuženici uključuju demokratskog zastupnika Adama Schiffa, koji je vodio jedan od procesa Trumpova opoziva u Zastupničkom domu američkog Kongresa, i bivšeg britanskog obavještajca Christophera Steelea.

Pročitajte i ovo Pristaše Donalda Trumpa Piše Washington Post Trump je čuvao i to: FBI zaplijenio i dokument o nuklearnoj sposobnosti jedne zemlje

Pročitajte i ovo Pretres kuće Donalda Trumpa - 9 Panika u Bijeloj kući Obavještajne službe procijenit će rizik dokumenata pronađenih na Trumpovu imanju

Steele je sastavio izvješće koje je proslijeđeno FBI-u i medijskim kućama prije izbora 2016. godine.

Dužnosnici američke obavještajne službe i drugi dužnosnici američke vlade optužili su Rusiju za miješanje u te izbore. Moskva je demantirala da se miješala u kampanju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene