Borut Pahor (Foto: Jure Makovec / AFP)
Borut Pahor (Foto: Jure Makovec / AFP) Foto: Jure Makovec / AFP

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak kako smatra da novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović neće mijenjati svoje mišljenje o graničnoj arbitraži, ali će odnos s njime početi "otvorenih ruku i dati šansu dijalogu".


Pahor je telefonski razgovarao s Milanovićem i čestitao mu na pobjedi te prihvatio poziv da početkom veljače dođe na predsjedničku inauguraciju u Zagreb. Milanović je bio premijer kada je Hrvatska, zbog nedopuštenog ponašanja slovenskih predstavnika, 2015. istupila iz arbitraže o graničnom sporu između dviju zemalja.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović u BiH: "Daytonski sporazum i dalje je vrlo važan i Hrvatska će ga braniti" Crobarometar Novi Crobarometar: Jesu li afere i inflacija potopile rejting HDZ-a i kakva je podrška radu predsjednika Milanovića?

Upitan što očekuje od odnosa s novim hrvatskim predsjednikom, Pahor je novinarima izjavio kako će taj odnos započeti "otvorenih ruku i dati šansu dijalogu". "S novoizabranim predsjednikom Milanovićem poznajem se već 15 godina, poznajemo jako dobro. Ne spadam među one koji misle da će on zbog novog položaja bitno mijenjati svoja stajališta. Nisam ih mijenjao niti ja, u slučajevima kad smatram da za ta stajališta imam argumente", istaknuo je Pahor.

Milanoviću je poručio da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži. "U dijalogu će trebati pronaći način kako bi Slovenija i Hrvatska u idućim godinama mogli uzajamno i sporazumno označiti granicu koju je odredio arbitražni sud te tako zatvoriti i zadnje veliko pitanje koje je bilo nastalo sa raspadom prijašnje države", kazao je Pahor.

Milanoviću je također čestitao predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) i predsjednik parlamenta Dejan Židan rekavši da su pred dvjema državama brojni izazovi koji zahtijevaju suradnju i dijalog. "Čvrsto sam uvjeren kako je došlo vrijeme da Hrvatska i Slovenija obnove prijateljske odnose na temelju vladavine prava, međusobnog poštovanja i pripadnosti zajedničkim europskim vrijendostima", rekao je novinarima Židan koji je na čelo socijaldemokrata došao nakon Pahora. (Hina)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju