Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Recept za izbjegavanje rizika

OVO JE DOKAZ DA SU TRIDESETE NOVE DVADESETE Žene, ne žurite!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Starije majke možda dobivaju zdraviju djecu koja će biti i bolje obrazovana od djece koju su rodile žene u dvadesetima, pokazala je međunarodna studija.

I majke tinejdžerice i rodilje starije od 35 godina imaju nešto povećan rizik od prijevremenog porođaja, a adolescentice će vjerojatnije od žena u dvadesetima imati djecu koja se sporije razvijaju i koja ne završe srednju školu, pokazala je ta studija.

Pročitajte i ovo Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene" Slika nije dostupna Bitka s trojkama i kćeri SUPERMAMA Uspavaj ih ako možeš!

"Starija mati možda je dobra za djetetov razvoj ako je dobrostojeća i ako se ne mora brinuti za velik broj djece", kaže voditeljica studije Caroline Fall, istraživačica s britanskog sveučilišta u Southamptonu.

OBITELJ NORE ŠITUM 'Ministrice Opačić, 'hvala' na svemu, naša djevojčica će počivati u miru'

Fall i kolege proučili su što je bilo sa 19.403 djece, usporedbi s dobi majke pri porođaju, u pet zemalja s niskim i srednjim prihodima - Brazilu, Gvatemali i Indiji te na Filipinima i u Južnoafričkoj Republici.

Podaci za svaku zemlju prikupljani su u raznim razdobljima od 1969. do 1989. i to donekle različitim metodama, ali za sve sudionike postojali su podaci o dobi majke te podaci od djetetu barem do druge godine.

Majke u studiji prosječno su bile stare 26 godina. Žene u Brazilu bile su najmlađe, 25,8 godina, a u Gvatemali najstarije - 27,2 godine.

Djeca majki do 19 godina imala su 20 do 30 posto veći rizik da budu nedonoščad i nedostaščad - da se rode prerano i s malom porođajnom težinom, pokazala je studija.

Ta su djeca imala i 30 do 40 posto više izgleda da zaostaju u razvoju s dvije godine te da ne završe srednju školu.

Istraživači su ustanovili socioekonomski status majki na temelju obrazovanja, bračnog stanja, bogatstva, etničke pripadnosti i mjesta stanovanja u gradu ili u selu. I kad su te faktore uključili, ostala je prednost starijeg majčinstva.

Jedno je ograničenje studije u nedostatku podataka o genetici, pušenju i prehrani majki, te o ostalim oblicima hranjenja osim dojenja, priznali su autori studije u časopisu Lancet Global Health. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene