Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuređeni sustav

Strava u BiH: Djecu udomljuju zbog naknade, a onda ih zlostavljaju, siluju, izgladnjuju...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije djevojčice smještene u udomiteljskoj obitelji u Gradišci godinama je silovao biološki sin udomitelja. On je danas na slobodi, a njegovi roditelji osuđeni su tek za zapuštanje i zlostavljanje maloljetnica.

Djevojčice bez roditeljske skrbi koje su bile smještene u jednoj udomiteljskoj kući u mjestu Gradiška u BiH proživljavale su pravi horor. Kako sistem udomljavanja u susjednoj državi nije zakonski uređen, djeca znaju završiti kao žrtve zlostavljanja, zanemarivanja i izgladnjivanja.

Dvije djevojčice udomitelje su zvale mamom i tatom i činilo se da su sretne, međutim, njih je od 2003. do 2006. godine silovao biološki sin njihovih udomitelja. Silovanja su počela kada je jedna imala sedam, a druga devet godina.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Ilustracija slučaj iz BiH Pedofil iz Posušja pušten iz zatvora zbog uzornog ponašanja, reagirala ogorčena majka žrtve

Kada su doznali što im sin radi, roditelji su ga istukli i rekli mu da to više ne ponavlja. Njegov otac djevojčice je tukao remenom i drškom metle uz prijetnju da nikome o tome ne pričaju, piše Dnevni Avaz.  Dječak je danas punoljetan i na slobodi je.

Dobili kaznu od 2000 KM, za silovanje nije bilo suđenja

Slučaj je završio na sudu nakon što je otkriven u školi. Postupak je trajao šest godina, a udomitelji su prošle godine nepravomoćno osuđeni zbog zapuštanja i zlostavljanja maloljetnica, te su dobili novačnu kaznu od 2000 konvertibilnih maraka, dok suđenja za silovanje uopće nije bilo. U tijeku je drugostupanjski postupak.

FOTO Pedofil radio u školama 9 država: Velika potraga za žrtvama

Nakon otkrivanja slučaja Centar za socijalni rad raskinuo je ugovor s bračnim parom.

Ugovor pak nije raskinut s udomiteljicom iz Kantona Sarajevo koja je prema tvrdnjama više svjedoka fizički kažnjavala udomljenu djecu, kojoj nije davala dovoljno hrane niti džeparac, iako je za njihovo uzdržavanje primala skoro 2000 KM.

U socijalnoj službi brane se da radnici imaju više posla nego ga mogu obaviti pa ne mogu biti na svim mjestima gdje bi trebali biti. Zato, iako protivno Zakonu, djeca završavaju u obiteljima u kojima su poremeći obiteljski odnosi, pa tako u jednoj sarajevskoj udomiteljskoj obitelji puše, piju kavu i obavljaju teške fizičke poslove već od devete godine života.

Monstruozna priča posvojitelja: Garaža skrivala groznu priču...

Iako bi udomiteljske obitelji trebale pripremiti djecu za samostalan život, njihov glavni motiv za zbrinjavanje često je novčana naknada koju primaju, a ljubav prema djeci u cijeloj priči je sporedna ili nepostojeće stvar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene