Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Što je to na nuklearki? Satelitske snimke otkrile neobične oblike na krovu

Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane u Zaporižju
Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane u Zaporižju Foto: Afp
Nove satelitske slike prikazuju neidentificirane oblike na vrhu reaktora u Zaporižji.

Dvije nove satelitske snimke pokazuju neidentificirane bijele oblike na vrhu reaktora 4 u nuklearnoj elektrani Zaporižje. Snimke su nastale 5. srpnja, dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio da je na nuklearki postavljen eksploziv. 

Slike je snimila tvrtka za satelitske snimke Planet Lab, a na snimkama koje su nastale u 7:51 vidljivo je pet bijelih oblika. Druga slika snimljena je u 10:16 i prikazuje samo tri bijela oblika, javlja Sky News.

Na trećoj slici koja je nastala nekoliko sati prije druge dvije fotografije nema bijelih oblika.

Nije moguće utvrditi kakvi su oblici samo na temelju satelitskih snimki. Nema nikakvih promjena na vrhu reaktora 3, piše Sky News. 

Uoči summita NATO-a

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je čelnike NATO-a da sljedećeg tjedna na samitu poduzmu konkretne korake prema primanju Ukrajine u Savez, a za to je prigodom posjeta Pragu dobio i potporu češkog predsjednika Petra Pavela.

Zelenski je rekao da njegova zemlja, koja je već 17 mjeseci u ratu protiv ruskih agresora, treba mnogo više od općenite izjave da su vrata NATO-a tek otvorena. Ukrajina traži jasan znak NATO-a sa samita koji će se 11. i 12. srpnja održati u Vilnusu da će se moći priključiti vojnom savezu kad rat završi.

Ukrajina se želi priključiti što prije, ali je mišljenje članica NATO-a o tome koliko se brzo trebaju poduzeti ti koraci podijeljeno. Neke zemlje članice oprezne su u pogledu poteza za koje se boje da bi mogli uvući savez bliže aktivnom ratu protiv Rusije.

"Mi govorimo o jasnom signalu, nečemu konkretnom u smjeru pozivnice", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare koju je održao s češkim kolegom Pavelom. "Potrebna nam je ta motivacija. Potrebna nam je iskrenost u našim odnosima", dodao je.

Zelenski je rekao da formulacija prihvaćena na samitu NATO-a 2008. nije dovoljna – da će vrata vojnoga saveza ostati otvorena i da će Ukrajina na kraju postati njegova članica.

"Trebat će nam jasan signal da će Ukrajina biti u savezu, a ne da su vrata otvorena – to nije dovoljno", rekao je odgovarajući na pitanja novinara. Češka Republika, članica NATO-a, pruža snažnu potporu Ukrajini od početka ruske invazije u veljači 2022., u vidu vojne i druge pomoći.

"Mora se posve jasno reći da je u interesu Češke da Ukrajina, čim rat završi, počne pregovore o ulasku u NATO jer je to i u interesu naše sigurnosti, regionalne stabilnosti i gospodarskog napretka", rekao je Pavel.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene