Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki poraz Therese May

Britanski parlament blokirao Brexit, u srijedu glasanje o nepovjerenju vladi. Odmah stigla reakcija Europske komisije: ''Vrijeme istječe''

Jean-Claude Juncker, Theresa May (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker, Theresa May (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Jean-Claude Juncker, Theresa May (Foto: AFP) Jean-Claude Juncker, Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp +0 London (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Održano je povijesno glasanje u britanskom parlamentu koje će obilježiti budućnost te zemlje.

Britanski parlament odbio Brexit. Brexit su podržala 202 zastupnika, a protiv Brexita glasala su 432 zastupnika. Premijerka Theresa May kazala je da će zastupnici u srijedu dobiti mogućnost izglasavanja nepovjerenja vladi.

Pročitajte i ovo Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Buran dan u parlamentu Britanski zastupnici odbili dogovor Therese May: Doznajte odgovore na neka od najvažnijih pitanja o sudbini Brexita Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) May nakon summita O Brexitu više nema pregovora: ''Sporazum koji je na stolu je jedini mogući"

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker komentirao je odluku britanskog parlamenta. "Sa žaljenjem primam vijest o ishodu glasanja u britanskom parlamentu. Europska unija nastavlja proces ratifikacije Sporazuma o povlačenju. Sporazum je rezultat dobrog posla i pravi kompromis. On smanjuje štetu koju je Brexit načinio građanima i tvrtkama diljem Europske unije.

Europska komisija, posebno naš glavni pregovarač Michel Barnier, uložio je ogroman trud i vrijeme u pregovore o sporazumu. Pokazali smo kreativnost i fleksibilnost tijekom cijelog procesa. Zajedno s predsjednikom Tuskom, pokazali smo dobru volju nudeći dodatna objašnjenja u korespodenciji s premijerkom May ranije ovog tjedna.

Rizik nedogovorenog povlačenja Velike Britanije povećao se glasanjem u utorak navečer. Iako ne želimo da se to dogodi, Europska komisija će nastaviti s radom u nepredviđenim okolnostima kako bismo osigurali to da budemo u potpunosti spremni.

''Pozivam Veliku Britaniju da što prije objavi svoje daljnje namjere. Vrijeme istječe", napisao je Juncker.

Predan prijedlog za glasanje o nepovjerenju vladi

Britanska premijerka Theresa May kazala je da su zastupnici ovim glasanjem rekli što ne žele, a ne što zapravo žele. "Prvo ću osigurati zastupnicima novo glasanje o povjerenju u vladu. Ako Jeremy Corbin pokaže prijedlog za izglasavanje nepovjerenja, o njemu ćemo raspravljati u srijedu. A ako to ne učini, vlada će dozvoliti drugim oporbenim strankama da podnesu takav prijedlog", kazala je.

Najavila je razgovore s drugim strankama kako bi vidjela koje bi rješenje za njih bilo prihvatljivo te povratak u EU kako bi razmotrila nove planove. "Razgovarat ću sa zastupnicima o novom, alternativnom pristupu Brexitu", najavila je May.

Jeremy Corbin je kazao kako se radi o najvećem porazu britanske vlade još od 1920.-ih godina. Smatra da vlada nije uspjela doprijeti do drugih stranaka te da Brexit bez dogovora nije opcija, da će Velika Britanija ostati u carinskoj uniji zauvijek i da će prava građana EU-a biti prihvaćena.

Corbin je izjavio da je podnio prijedlog za izglasavanje nepovjerenja vladi Therese May te da će zastupnici sutra izraziti svoja stajališta o nesposobnosti vlade. Škotska narodna stranka najavila je podržavanje prijedloga za izglasavanje nepovjerenja vladi.

Odluka će obilježiti generacije

Theresa May, britanska premijerka, u svojem je govoru upozorila kako će odluka o Brexitu biti povijesna. "Radi se o odluci koja će obilježiti generacije koje dolaze", kazala je. Objasnila je da odbijanje dogovora o Brexitu ne ostavlja mogućnost novog pregovaranja. Kako je rekla, bez dogovora Britanija ostaje sama, bez suradnje koja je dogovorena s Europskom unijom.

"To je ono što je najbolje za našu zemlju. Novi izbori ne bi donijeli ništa novo. Život bez dogovora bio bi život bez podrške", dodala je.

Podsjetila je na referendum na kojemu su ljudi glasali za izlazak iz EU te da su zastupnici dužni ispuniti demokratske želje britanskog naroda. "Drugi referendum stvorio bi daljnje nejedinstvo. Nebi bilo dogovora o tom pitanju, niti o ijednom drugom", kazala je.

Navela je kako je dogovor kojega je postigla bio temelj za dugoročno gospodarsko partnerstvo s Eurospkom unijom. "Iako bi se Britanija mogla nositi bez Brexita, bilo bi pogrešno reći kako je to bolji ishod od Brexita", dodala je.

"Neki misle kako će, ne izglasa se Brexit, natjerati vladu da se vrati u Bruxelles kako bi dobili bolji dogovor. EU neće otvarati nove pregovore", kazala je premijerka Theresa May. Dodala je kako je samo jedna opcija ona koja osigurava stabilnost zemlje - glasanje za Brexit.

Navela je i kako je vlada zainteresirana za daljnja 'kreativna rješenja' za privremenu zaštitu zemlje. Zastupnici su na to reagirali s glasnim negodovanjem.

"Ovo je najvažnije glasanje u kojemu će svatko od nas ikad, do kraja političke karijere, sudjelovati. Ovo je najvažnija odluka za sve nas. Odluka koja označiti budućnost i živote naše djece i njihove djece desetljećima u budućnosti. Glas protiv Brexita nosi veliki rizik za sve što dolazi", kazala je britanska premijerka Theresa May.

Apelirala je na laburiste da podrže Brexit. "Glas protiv Brexita je glas za neizvjesnost, podjelu i vrlo stvarni rizik da do dogovora ne dođe", kazala je. "Zastupnici su tu da bi služili ljudima koji su čekali u redovima za glasanje na referendumu i koji vjeruju političarima", podsjetila je May.

Žustra rasprava u parlamentu

U žustroj raspravi, zastupnici traže referendum ili nove parlamentarne izbore. Laburist Ben Bradshow kazao je kako je vrijeme već izgubljeno. "Theresa May potrošila je dosta vremena. Zemlji su potrebni parlamentarni izbori ili referendum. Suočeni smo s ekonomskom i krizom vlade", dodao je Bradshow. Lisa Nandy iz Laburista kazala je da britanska vlada ne zna što želi. Predložila je utvrđivanje novog plana koji bi bio prihvatljiv za sve.

Konzervativka Justine Greening kazala je kako je bilo jasno još od ljeta prošle godine da će Theresa May izgubiti na ovom glasanju. Smatra da Brexit treba biti otkazan. Konzervativka Anna Soubry smatra da je dogovor o Brexitu strašan. "Zastupnici ne bi trebali biti ucjenjivani prijetnjom kako nema dogovora koji bi bio alternativa ovome o kojemu raspravljamo", kazala je.

Julian Lewis bio je u svojem obraćanju najkraći. Njegov je govor bio kraći od 20 sekundi. Kazao je kako je bolji nikakav od lošeg dogovora i zato će glasati "ne, ne, ne".

Hannah Bardell iz Škotske nacionalne stranke je kazala da je studirala zajedno sa studentima koji su bili na razmjeni preko Erasmusa. Kaže da je ono što će se dogoditi sa studentskim razmjenama, pogotovo kad se govori o studentima iz Europske unije - sramota. Konzervativac Andrew Murrison kazao je da će poduprijeti vladu jer je zabrinut zbog mogućnosti da se Brexit možda neće dogoditi.

Uzbuđenje u Londonu na vrhuncu

Uzbuđenje u Londonu je na vrhuncu, kako u samom parlamentu tako i ispred zgrade, gdje neki građani na maštovit način pokušavaju političarima prenijeti što žele.

"Theresa May plovi brodom Brexit ravno prema santi leda. Jasno je da je Brexit brod koji tone, a ona na njemu ima pojas za spašavanje, što je glas naroda, glas javnosti koji kaže: 'Vratite se i doznajte što javnost želi i onda to učinite!'", smatra aktivist Bert Wander.

Sudbina Vladina sporazuma o razdruživanju, ali i politička sudbina premijerke Therese May već je danima tema o kojoj svi govore, pogotovo kladioničari. "Postoji više od 90 posto šansi da neće uspjeti, nema nikakve nade, svaki peni za oklade koji smo primili, uložen je na njezin neuspjeh", kazao je Rupert Adams, glasnogovornik kladionice.

Zastupnicima se prvo obratio jedan od članova vladina kabineta koji ih je tražio da ne odbacuju vladin plan. Prvenstveno se obraćao konzervativcima jer bi njih stotinjak moglo glasovati protiv.

"Tisuće ugovora, tisuće transakcija, tisuće upravnih postupaka, pravnih postupaka Europske unije u ovoj zemlji bit će bačeno u pravnu nesigurnost. Bio bi to vrhunac neodgovornosti!", tvrdi Geoffrey Cox, glavni državni odvjetnik.

Prva gospodarska posljedica večerašnjeg glasovanja bit će tečaj funte. Britanska valuta, ovisno o ishodu, mogla bi ojačati nakon što već neko vrijeme slabi ili će doživjeti strmoglav pad.

Posljednja prilika za May

Postupak uoči glasanja o Brexitu prate i nagađanja o tome što bi se moglo dogoditi s dogovorom, postupkom Brexita i daljnjom političkom karijerom Therese May, izgubi li podršku na glasanju u parlamentu.

Premijerka Theresa May je u ponedjeljak odbila pozive za odgodom datuma izlaska Britanije iz EU kako bi se dobilo vrijeme za izgradnju konsenzusa ili održavanje drugog referenduma.

Deseci zastupnika unaprijed su najavili kako će glasati protiv dogovora. Parlament je na mrtvoj točki u pogledu toga kako postupiti s Brexitom i očekuje se da će u utorak glasati protiv premijerkina dogovora, čime će odlazak iz EU-a postati još nesigurniji.

Posljedice političkih previranja osjećaju i stanovnici te zemlje. Naime, 100.000 Britanaca odlučilo je u 2018. zatražiti irsku putovnicu da bi i dalje ostali državljani EU-a. Godinu prije, zahtjeve je podnijela 81 tisuća Britanaca, a 2015., godinu prije referenduma na kojemu su Britanci odlučili napustiti EU, njih 46 tisuća.   

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene