Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, koji u ponedjeljak treba doputovati u posjet Bosni i Hercegovini nakon prosvjeda u toj zemlji, poručio je u nedjelju kako s velikom zabrinutošću prati zbivanja u BiH te da je europska integracija najbolji način rješavanja problema u toj zemlji.


U poruci objavljenoj na internetskim stranicama delegacije Europske unije u BiH Fuele je istaknuo kako su i u Bruxellesu jasno čuli zahtjeve iskazane tijekom prosvjeda građana na ulicama bosanskohercegovačkih gradova.

Vezani članci Zima u kampu Vučjak (Foto: Zoran Marinović) - 11 Kad ljudskost ustukne pred nasiljem i progonom najslabijih: Fotografije noćne more koja se odvija tik do hrvatske granice Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Predsjednik Europskog parlamenta: "Trebamo proračun od kojeg će Europa rasti"

"Čvrsto sam uvjeren kako je najbolji način rješavanja socio-ekonomskih izazova u ovoj zemlji, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje gospodarskog rasta, da se BiH ponovo pokrene u procesu europskih integracija", napisao je Fuele.

Pojasnio je kako tijekom predstojećih razgovora s bosanskohercegovačkim političarima kani prenijeti ocjenu da ovo nije vrijeme za međustranačke sukobe. "Ovdje se radi o bitnim pitanjima funkcionalnosti države i dobrobiti građana", drži Fuele.

Ništa nije slučajno: Stvarna pozadina prosvjeda u BiH

Potvrdio je i kako u BiH dolazi da bi nastavio inzistirati na dogovoru o načinu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci". "Iako može zvučati da to nije povezano sa svakodnevnim problemima građana to je zapravo važna stavka napretka. To će eliminirati diskriminaciju, to će značiti da BiH poštuje svoje obveze i to će stvoriti mogućnosti da BiH iskoristi milijune eura financijske pomoći EU tijekom narednih šest godina", napisao je Fuele.

Podsjetio je kako će dogovor značiti i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju a potom i podnošenju molbe za članstvo BiH u Uniji te daljim ustavnim promjenama u zemlji. "Ostajem potpuno posvećen radu na omogućavanju konsenzusa za izlazak iz sadašnje pat-pozicije i pomaganju da BiH konačno pređe most od Daytona do EU, što će zatim omogućiti rad na ustavnim i drugim izazovima", rekao je.

Fuele je zaključio kako je upravo sada trenutak da svi u BiH preuzmu svoj dio odgovornosti i osiguraju funkcioniranje države. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook