Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemirno u Bijeloj kući

Ne biste vjerovali tko muči Baracka Obamu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već neko vrijeme Bijela kuća muči se s gadnim neprijateljem - kućnim žoharom.

To je tek žohar, jedan od milijuna diljem svijeta, ali ovaj živi u Bijeloj kući i zato je poseban, piše National Journal.

Pročitajte i ovo U Maksimirskoj se tijekom radova urušio zid Novi incident FOTO Drama u Zagrebu: U Maksimirskoj se urušio zid Slika nije dostupna Sporna sredstva za zid s Meksikom Washington Post: Bijela kuća povukla Trumpovu prijetnju o obustavi rada vlade

Barem je poseban novinarima s kojima dijeli prostorije. Taj je podrum ove godine već bio poplavljen, postavljene su mišolovke, a prostorom se širi krasan miris plijesni.

'Bio je veličine truta', kaže Martha Joynt Kumar', profesorica političkih znanosti na sveučilištu u Towsonu, koja je predvodila pokušaj da žohara uhvate.

Kumar radi u novinarskom uredu jer ondje proučava odnos predsjednika i novinara u zadnja četiri desetljeća, a žohara je htjela predati službi zaduženoj za održavanje zgrade, Upravi za opće usluge (GSA). Lovila sam ga, ali skrio se iza nekih žica', opisuje neuspjeh u lovu na žohara.

>> Žohari evoluirali: 'Prokužili' su slatke zamke!

Nije to prvi put da u Bijeloj kući ima neželjenih životinja. U 213 godina staroj zgradi problemi su česti, a najviše ih je imao predsjednik Jimmy Carter koji se borio protiv miševa. Njemu je služba GSA rekla kako je ona eliminirala sve 'unutrašnje' miševe, te da svaki miš koji se eventualno zatekne u zgradi sigurno potječe izvana, a to znači da za nj odgovara ministarstvo unutrašnjih poslova (u SAD-u odgovorno za prirodne resurse). Ono je, piše tadašnji The New York Times, odbacilo odgovornost jer su miševi unutra.

Što je još gore, ni unutrašnji poslovi ni GSA nisu upotrijebili mišolovke jer se njima protive organizacije za zaštitu životinja.

Ali kad su Carteru usred dana po uredu počeli trčkarati miševi, te kad je sastanak s talijanskim premijerom vodio uz smrad uginula miša, američki je predsjednik poludio, u Ovalnome uredu okupio vodeće dužnosnike Bijele kuće, ministarstva unutrašnjih poslova i GSA. 'Već mjesecima im govorim da se riješe miševa', napisao je Carter u svojem dnevniku 9. rujna 1977. 'Miševa je sve više, a sad sam odlučio ili nekoga otpustiti, ili se riješiti miševa, ili oboje'.

Strah za posao bio je snažniji od straha od zaštitnika životinja, pa se birokracija probudila. Associated press piše, a prenosi National Journal na svojoj internetskoj stranici, pa je već 12. rujna GSA imao 48 mišolovki u Bijeloj kući, od toga pet u Ovalnome ured. Najčešći su mamac bili kikiriki maslac, slanina i sir. Iz dana u dan rastao je broj uhvaćenih miševa i napokon je 4. studenoga GSA proglasio pobjedu: 'Problem je službeno riješen'. Pomoću 296 mišolovki na oprugu i 141 klopka s mamcem uhvaćen je 61 miš.

I drugi su predsjednici muku mučili s nametnicima u Bijeloj kući. Prvoj dami Barbari Bush jednom se u bazenu Južnoga travnjaka u kupanju pridružio štakor koji 'nije izgledao kao da je iz crtića Walta Disneya', rekle je. 'Bio je golem', dodala je te za spas zahvalila svojoj springer španijelki Millie te mužu, predsjedniku Georgeu H. W. Bushu starijem koji su utopili štakora.

Kad se to sve zna, priča o žoharima doista se čini minorna. Ali žohar je uočen u srijedu, a do nedjelje još nije poznato hoće li ga GSA proglasiti 'kućnim' kukcem ili će naći načina da okrivi ministarstvo unutrašnjih poslova što ga je pustilo unutra. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene