Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljudi koji žive uz obalu na Papui Novoj Gvineji pobjegli su u subotu u viša područja nakon što je potres jakosti 7,9 pogodio pacifičku regiju, a poslije kojeg je slijedilo upozorenje na tsunami za dijelove tog arhipelaga.


Nekoliko sati nakon potresa Pacifički centar za tsunami objavio je da je opasnost u najvećoj mjeri prošla, no istaknuo je kako vladine agencije moraju i dalje biti na oprezu i nadzirati zbivanja uz obalu.

Vezani članci Oštećeni krovovi nakon potresa Zagrepčani čija su vozila oštećena u potresu i ostala na javnim površinama trebaju se hitno obratiti komunalnom i prometnom redarstvu Snimke posljedica potresa iz zraka Unatoč crvenim oznakama neki stanari ne žele se iseliti: "Ako odemo odavde, sve će još više propasti"

"Prema dostupnim podacima... opasnost od tsunamija izazvanog potresom sada je prošla", objavio je ovaj centar u najnovijem izvješću.

Nakon snažnog potresa magnitude 7,9 koji je pogodio istočni dio pacifičke regije prvotno je bilo objavljeno upozorenje na tsunami za cijelu regiju, uključujući Indoneziju i Salomonske otoke, no ono je povučeno nakon što je Američki Centar za geološka ispitivanja procijenio da je magnituda potresa nešto niža.

Centar je također revidirao podatak o dubini na kojoj se dogodio potres naznačivši da se dogodio na dubini od 103,2 km umjesto ranije objavljenog podatka da je bila riječ o dubini od 73 km.

Potresi su česti na Papui Novoj Gvineji, arhipelagu koji leži na pacifičkom "Vatrenom prstenu", točki velikih seizmičkih aktivnosti do kojih dolazi zbog preklapanja dviju tektonskih ploča.

Za sada nema izvješća o štetama ili žrtvama nakon današnjeg potresa. (Hina)