Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGINULA POSADA

Srbija otkrila što je i za koga prevozio ukrajinski zrakoplov koji se srušio u Grčkoj: "U zraku je otrovna para. Ne otvarajte prozore i ne palite klima uređaje"

Aktualno Galerija Mjesto pada zrakoplova u Grčkoj - 1 Mjesto pada zrakoplova u Grčkoj - 1 Foto: Screenshot/Reuters Mjesto pada zrakoplova u Grčkoj - 2 Mjesto pada zrakoplova u Grčkoj - 2 Foto: Screenshot/Reuters Mjesto pada zrakoplova u Grčkoj - 3 Mjesto pada zrakoplova u Grčkoj - 3 Foto: Screenshot/Reuters +0 Mjesto pada zrakoplova u Grčkoj - 4 Galerija 1/4 >>
Ukrajinski teretni zrakoplov koji se u subotu navečer srušio u Grčkoj, na letu iz Srbije za Jordan, prevozio je naoružanje, otkrio je srpski ministar obrane Nebojša Stefanović.

Teretni zrakoplov koji je prevozio opasan materijal srušio se u blizini grada Kavale u sjeveroistočnoj Grčkoj, stvarajući plamen oštra mirisa, rekli su lokalni dužnosnici.

Svih osam članova posade Antonova An-12 poginulo je, izvijestila je u nedjelju ujutro grčka državna televizija ERT.

Ministar obrane Republike Srbije Nebojša Stefanović rekao je na konferenciji za medije da je avion koji je sinoć pao u Grčkoj, Antonov 12, prenosio 11,5 tona srpske namjenske industrije za Bangladeš. Svih osam članova posade su, nažalost, poginuli, potvrdio je Stefanović, javlja Nova.rs, te kazao da je vlasnik aviona ukrajinska kompanija.

'Kupac je bilo Ministarstvo obrane Bangladeša, kao dozvoljeni krajnji kupac i let je imao rutu Niš s tehničkim slijetanjima u Amanu (Jordanu), Ahmad Abadu i planirano je da sleti u Dhaki kao krajnja destinacija'', kazao je Stefanović.

''Avion je za dlaku promašio kuće''

Stanovnicima koji žive u blizini grčka civilna zaštita rekla je da zatvore prozore i da ne uključuju klima-uređaje.

Gradonačelnik pogođene zajednice Pangeo, Filipos Anastasiadis, još ranije je rekao da je avion prevozio "opasan materijal", vjerojatno streljivo.

Rekao je ERT-u da na zrakoplovu nije bilo ni kemijskog ni nuklearnog materijala. Vojska je na putu prema mjestu nesreće, dodao je.

Državni mediji izvijestili da je u zraku otrovna para od zapaljenja 12 tona tereta.

Pročitajte i ovo Požar u Portugalu tragedija u portugalu Srušio se protupožarni avion koji je gasio šumski požar: Pilot poginuo

Zrakoplov je poletio iz Niša u Srbiji i bio je na putu za Aman u Jordanu kada je pilot prijavio probleme s motorom i zatražio hitno slijetanje u grčku zračnu luku Kavala, ali avion nije uspio doletjeti i srušio se 40-ak kilometara od zračne luke.

Avion je za dlaku promašio kuće i uništio je električne stupove. U okolnim selima nestalo je struje.

Ruta leta zrakoplova prikazana na internetskoj stranici Flightradar24 pokazala je da je letjelica tvrtke Meridian stigla do sjevernog Egeja blizu poluotoka Halkidiki prije nego što se okrenula i vratila prema Kavali.

Slike s mobitela koje su snimili stanovnici pokazuju kako je zrakoplov gorio u zraku prije nego što se srušio. Eksplozije su se mogle čuti na mjestu događaja nekoliko sati nakon pada zrakoplova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Putnici prijavili glasan prasak Šok na aerodromu: Avion letio 14 sati s ogromnom rupom na trupu - "U početku je bilo apsolutno zastrašujuće..."

Krhotine su razbacane u radijusu od nekoliko stotina metara, a područje je ograđeno.

Veliki broj vatrogasaca, hitne pomoći i policije otišao je na to područje prije nego što su se povukli i naredili novinarima i promatračima da odmah odu.

Vatrogasac je rekao ERT-u da čekaju specijalce i da su dvojica kolega prevezeni u bolnicu s poteškoćama u disanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene