Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lider radikala

VIDEO Lakrdija: Srpska pravoslavna crkva odlikovala ratnog zločinca Vojislava Šešelja

Iz Srpske radikalne stranke stiže vijest da je eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve odlikovala je osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja ordenom Svetog vladike Mardarija.

Visoko crkveno odlikovanje Vojislavu Šešelju je u ime biskupa Longina dodijelio episkop bački Irinej, koji je, kako se navodi u priopćenju, tom prigodom rekao da mu je "bila čast i ugodna dužnost uručiti ovaj divni orden, sačinjen u ime jednog divnog Božjeg ugodnika, sveca, našeg gotovo suvremenika, svetog brata Mardarija".

Šešelj je rekao kako mu je veliko zadovoljstvo i čast da on "kao nedostojan" primi to visoko crkveno odlikovanje. Osvrnuo se na boravke u Americi, Kanadi i Australiji te kazao da je tamo zatekao Srbe "podijeljene, posvađane na krv i nož", piše N1.rs.

Zločini protiv čovječnosti

"Pokušao sam, u svakom mjestu gdje sam boravio, prevladati taj raskol, ponovno ujediniti crkvu i u tome sam dosta uspio. Prvi put su došli jedni drugima u crkvene domove, crkve, manastire, a onda je dolaskom patrijarha Pavla na čelo Srpske crkve otvoren put da se to zaista i ostvari", rekao je Šešelj.

Predsjednika Srpske radikalne stranke i ratnog huškača Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove osudilo je zbog poticanja na progon, deportaciju, nehumana djela, zločine protiv čovječnosti i za progon vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine


Šešelj je proveo 12 godina u pritvoru.

Haško je tužiteljstvo u žalbi zatražilo poništenje oslobađajuće presude zbog krupnih propusta prvostupanjskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Tužiteljstvo je smatralo dokazanim da je Šešelj zločinačkom pothvatu, prevođenom srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, značajno pridonio huškačkim govorima i slanjem dobrovoljaca te je tako poticao na zločine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIZ REAKCIJA MVEP o Šešeljevu skupu: "To je nedopustivo ponižavanje žrtava i prognanih Hrvata"

Šešelj je u pritvoru Haškog suda bio od veljače 2003. godine kada je dobrovoljno otišao u Haag, pa do studenog 2014. kada je pušten da se brani sa slobode zbog narušenog zdravlja, odnosno nešto više od 11 godina koje mu se priznaju u odsluženje kazne.

On nije nazočio ni izricanju prvostupanjske presude 31. ožujka 2016. a u međuvremenu se beogradskim medijima pohvalio da je potpuno izliječen od raka.

Poznata je njegova izjava da je ponosan na svoje zločine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene