Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je u subotu održavanje skupa Srpske radikalne stranke (SRS) pod vodstvom osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Hrtkovcima, "na samom mjestu počinjenja zločina", ocijenivši to nedopustivim.

Galerija


Nakon Predsjednice, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova povodom održavanja skupa Srpske radikalne desnice pod vodstvom osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Vezani članci Incident ispred skupštine u Beogradu (Foto: Dnevnik.hr) "Ti si najveći ustaša, da si Srbin bio bi u Haagu": Šešeljev tjelohranitelj palicom napao pripadnika Dveri Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Predsjednica o Šešeljevu skupu u Hrtkovcima: "Izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski je poraz za jedno društvo"

''Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osuđuje održavanje skupa Srpske radikalne stranke pod vodstvom osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Hrtkovcima, simbolu stradanja Hrvata u Vojvodini.

Održavanje skupa na samom mjestu počinjenja zločina nedopustivo je ponižavanje žrtava i stradalnika, tisuća prognanih Hrvata, ali i svih pripadnika hrvatske nacionalne manjine koji žive u Vojvodini.

Očekujemo od srbijanskih vlasti jasnu osudu ovakvih okupljanja, koja propagiraju politiku i stavove koji su nedvosmisleno osuđeni od strane Haškog tribunala i cijelog civiliziranog svijeta, kao i stvarno, a ne samo deklarativno, poštivanje prava nacionalnih manjina te spremnost za istinskim suočavanjem s prošlošću'', stoji u priopćenju.

Podsjetimo, predsjednik Srpske radikalne stranke i haški osuđenik Vojislav Šešelj poručio je u subotu da ideologija radikala ostaje nepromijenjena, zanijekao je da je počinio zločin protjerivanjem hrtkovačkih Hrvata te zatražio da se ubuduće u Srbiji uvede kazneno djelo doživotnog zatvora za sve koji zločin u Srebrenici budu nazivali genocidom.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osudila je skup kazavši da je ''izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski poraz za jedno društvo''.