Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele dokumente

PORUKA CLINTONU 'Kad nam već niste mogli pomoći '95., pomozite sada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Udruge "Akcija majki enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić u subotu je u kratkom razgovoru prilikom dolaska Billa Clintona na svečanost obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida od bivšeg američkog predsjednika zatražila otkrivanje nekolicine klasificiranih dokumenata u posjedu američke administracije.

Riječ je o trima dokumentima. Prvi je dokument o telefonskim razgovorima između političkih i vojnih dužnosnika bosanskih Srba i Srbijanaca iz 1995., kad je Clinton bio predsjednik. Osobito je u pitanju razdoblje prije pada zaštićene zone Srebrenice i genocida koji je uslijedio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Tolerancija je najviši stupanj moći' FETVOM ZABRANILI OSVETU Odluka Vijeća muftija u BiH Slika nije dostupna Duraković: Ovo je napad fukare koja ne poštuje žrtve VUČIĆ NAKON NAPADA 'Ruka Bošnjacima ostaje pružena'

Dijelovi tih presretnutih razgovora objavljivani su u prošlosti u tisku, ali nisu bili relevantni jer je bila riječ o razgovorima između (bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana) Miloševića i članova njegove obitelji 1995., stoji u priopćenju koje je novinarima podijelio organizator obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Subašić je od Clintona zatražila da se otkriju presretnuti razgovori vezani uz Srebrenicu i istočnobosanske enklave u razdoblju od najmanje lipnja 1995. do sredine srpnja iste godine, osobito oni između Miloševića i bivšeg zapovjednika bosanskosrpskih snaga Ratka Mladića, Miloševića i bivšeg načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, te Mladića i Perišića.

Drugi dio dokumenata čije je otkrivanje zatražila Subašić su dokumenti koji se odnose na BiH u razdoblju između 20. lipnja i 11. srpnja 1995., što je, kako se navodi u priopćenju, jedino razdoblje za koje nije deklasificiran niti jedan dokument.

UŽIVO SREBRENICA - 20. GODIŠNJICA GENOCIDA Stigao Vučić - 'Majke Srebrenice' dale mu cvijet simbol stradanja Bošnjaka 1995. godine

Podsjeća se, da je Clintonova digitalna knjižnica objavila vrlo važne deklasificirane dokumente o BiH nastale tijekom Clintonovog mandata, ali ni jedan iz navedenog razdoblja.

U priopćenju se podsjeća da je u kolovozu 1995. tadašnji američki potpredsjednik Al Gore upozorio europske članove Kontaktne skupine da Milošević "apsolutno nije prijatelj Zapada" pročitavši im prijepis presretnutog telefonskog razgovora između Mladića i Miloševića tijekom događaja u Srebrenici.

U ime svoje Udruge Munira Subašić od bivšeg američkog predsjednika zatražila je da zajamči da i taj razgovor bude deklasificiran što je prije moguće, barem do kraja ove godine.

Stojeći u špaliru za doček izaslanstava uoči početka komemoracije Subašić je Clintonu, koji je u Srebrenici dočekan ovacijama tisuća okupljenih građana, predala poklon uz riječi - "ovo je poklon za vašu gospođu, ako Bog da buduću predsjednicu".

Među osobama koje su dočekivale izaslanstva bila je i predsjednica Udruge "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović.

"Kad nam već niste mogli pomoći 1995., pomozite nam sada", kazala je bivšem američkom predsjedniku Hatidža Mehmedović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene