Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko 50% glasova

Srbijanski izbori: Ankete na strani Aleksandra Vučića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat za srbijanskog predsjednika Nenad Čanak poručio u utorak Novom Pazaru da pobjeda aktualnog premijera Aleksandra Vučića na predstojećim izborima ne bi bila dobra za Srbiju i pozvao građane da u što većem broju izađu na birališta 2. travnja.

Čanak, kojeg je kandidirala Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), istaknuo je kako je jako važno doći do drugog kruga predsjedničkih izbora na kojima, kako je rekao, u drugome krugu sigurno ne bi podržao Vučića, ali će poduprijeti sve demokratske i građanske kandidate.

Pročitajte i ovo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Postizborno obraćanje Vučić priznao da su mogući novi izbori u Beogradu, Nestorović poručio: "Stižu mi šesteroznamenkaste ponude" Aleksandar Vučić "Neka cijeli svijet vidi" Vučić: "Dogodilo se najbrutalnije miješanje važne zemlje naše u izbore"; Jako mu zasmetala i jedna stvar iz Hrvatske

Čelnik LSV izrazio je očekivanje da će, ukoliko uđe u drugi izborni krug, dobiti potporu oporbe i građanski opredijeljenih birača.

"Vučić sigurno ne može računati na naš glas u drugom krugu. Važno je za ovu zemlju da se ne uspostavi kompletna vertikala vlasti Srpske napredne stranke (SNS)", istaknuo je Čanak, navodi se u priopćenju LSV-a. Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, Čanak na predsjedničkim izborima dobiva potporu manje od 5 posto birača.

Razgovarajući s građanima Novog Pazara, Čanak je istaknuo da je samo decentralizirana Srbija pravi i jedini način da se zemlja razvija i da se zaustavi iseljavanje.

Još jedan srbijanski predsjednički kandidat, nekadašnji šef diplomacije Vuk Jeremić ocijenio je u utorak da se “na ovim izborima lomi sudbina Srbije” i da su oni šansa da se promijeni vlast Aleksandra Vučića.

"Nikada se vlast u Srbiji nije mijenjala osim na predsjedničkim izborima i vjerujem da će tako i sada biti. Verujem da će se glasovati u prvom krugu za onoga tko ima najveći kapacitet pobijediti Vučića u drugome", smatra Jeremić, koji vjeruje da će se upravo on u drugoj izbornoj fazi sučeliti s aktualnim srbijanskim premijerom.

Jeremić je za N1 rekao da je u posljednjih nekoliko mjeseci bio predmet veoma prljave kampanje. "Istovremeno ste mogli čitati na naslovnoj stranici jednih novina da me financiraju Muslimanska braća i Soroš, dva najveća neprijatelja", veli on.

"Oko 90 posto kampanje usmjereno na mene, zašto toliko agresivna kampanja i to na televizijama, koje su glavna sredstva informiranja većine građana? Mislim da oni znaju da sam ja netko tko će ući u drugi krug i u drugom krugu 'nokautirati' Vučića", smatra Jeremić, koji prema posljednjim anketama dobiva potporu između 10 i 12 posto birača.

On nadalje tvrdi da režim zloupotrebljava državna sredstva za kampanju te ističe da je internet kampanja koju on vodi neusporedivo jeftinija od televizijske.

Vučić dvoji o odlasku na Kosovo, Šešelj protiv EU

Predsjednički kandidat Aleksandar Vučić, koji je najavio posjet Kosovu, izjavio je u utorak kako nije službeno obaviješten o navodnim uvjetima za taj dolazak.

Na upit o tome jesu li mu kosovske vlasti uvjetovale da 29. ožujka ide na Kosovo i obiđe Leposavić, Vučić je odgovorio da o tome nije obaviješten.

Neki mediji su ranije špekulirali da su kosovske vlasti Vučiću postavljale uvjete dolaska vezano uz sastav izaslanstva s kojim bi došao na Kosovo te da je navodno zatražen izostanak pojedinih ministara u srbijanskoj vladi. "Hoće li zabraniti ili ne, to je njihova stvar", rekao je za TV Pink Vučić, koji računa na velik broj glasova na Kosovu, te dodao da je mislio da na tamo ide sam, ali da sada ne zna hoće li uopće otići.

Vođa radikala Vojislav Šešelj ponovio je u utorak u kampanji svoje stajalište da Srbija treba odustati od Europske unije i okrenuti se Rusiji, što je i stajalište Srpske radikalne stranke. Šešelj u posljednjim analizama bilježi potporu od oko 7 posto birača, unatoč svojim tvrdnjama da jedino on može pobijediti Vučića u drugom krugu. Analitičari njegov pad rejtinga komentiraju ocjenom da se u kampanji više bavi doskočicama na račun drugih kandidata nego li predsjedničkim programima.

Na srbijanskim predsjedničkim izborima 2. travnja pravo glasa ima 6,7 milijuna birača, a sudjeluje službeno jedanaest kandidata, od kojih prema svim anketama najveće šanse ima srbijanski premijer Vučić, kojemu ankete u posljednja dva tjedna daju između 50 i 53 posto glasova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene