Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski predsjednik Boris Tadić predao je u Stockholmu zahtjev za članstvo Srbije u Europskoj uniji, ocijenivši kako je riječ o 'povijesnom danu' te istaknuvši da je Beograd odlučan provesti potrebne reforme.


Tadić je zahtjev za članstvo predao švedskom premijeru Fredriku Reinfeldtu, čija zemlja do kraja godine predsjeda EU-om, koji je rekao da je riječ o 'jako dobrom danu za Europu'.

'Odluka Srbije podsjetnik je na uspjeh, privlačnost Europske unije', rekao je Reinfeldt.

Vezani članci Europski izbori (Foto/Arhiva: Ivo Cagalj/PIXSELL) Izbori u Stockholmu ipak se neće ponoviti, DIP objasnio zašto Milan Kujundžić Iz Sabora potvrdili da je Kujundžić tražio aktiviranje saborskog mandata

Predaja zahtjeva za članstvo prvi je u nizu koraka na dugom putu prema članstvu u Uniji. Nakon podnošenja zahtjeva Vijeće EU-a treba se najprije složiti da to uvrsti u svoj dnevni red. Zatim zemlje članice jednoglasno moraju donijeti odluku o davanju mandata Europskoj komisiji da započne s izradom mišljenja. Komisiji obično za izradu mišljenja treba između godine do dvije i tek nakon toga EU odlučuje hoće li odobriti kandidatski status i odrediti datum za početak pregovora.

Tadić: Nije lako pronaći ljude s takvim iskustvom

Prepreka na srbijanskom putu prema EU-u jest Ratko Mladić, bivši general bosanskih Srba optužen za ratne zločine, koji je još na slobodi. Osim Mladića, Haaški sud (ICTY) traži i izručenje Gorana Hadžića, jednog od vođa srpske pobune u Hrvatskoj. 'Činimo sve što je moguće da ih uhitimo', rekao je Tadić novinarima, istaknuvši kako 'nije lako pronaći ljude s takvim iskustvom.'

I Tadić i Reinfeldt istaknuli su u svojim izjavama strateški geografski položaj Srbije u smislu prometa i energetike. Tadić je također odao priznanje Zoranu Đinđiću, bivšem srbijanskom premijeru ubijenom u Beogradu u ožujku 2003.

Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje u odlasku, čestitao je Srbiji i Švedskoj, kazavši kako je srbijanski zahtjev za članstvo okrunio švedsko predsjedništvo EU-om. 'Datum srbijanskog prijema ovisit će o sposobnosti Srbije da ispuni sve uvjete', rekao je Rehn. (Hina)