Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jednoglasnom odlukom srbijanske vlade odbačen je prijedlog rješenja za Kosovo te je zatražen hitan nastavak dijaloga s Prištinom pod patronatom Europske unije. Odgovora iz EU zasad nema.


Srbijanska vlada jednoglasno je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici odbacila ponuđeno rješenje za Kosovo i predložila hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje Europske unije.

Vezani članci Slika nije dostupna Vučić: Većina je za sporazum s Prištinom, nećemo prihvatiti ucjene kosovskih Srba Slika nije dostupna Ashton odgodila posjet Zagrebu zbog pregovora Srbije i Kosova

"Vlada Srbije ne može prihvatiti predložena načela koja su usmeno predočena pregovaračkom timu Beograda, jer ne jamče punu sigurnost, opstanak i zaštitu ljudskih prava Srba na Kosovu. Takav dogovor nije provediv i ne bi doveo do konačnog i održivog rješenja”, rekao je premijer Ivica Dačić na izvanrednoj sjednici vlade, koja ga je ovlastila da o odluci Beograda izvijesti Europsku uniju.

>> Srbija želi nastavak pregovora s Prištinom, EU: Sutra nije sudnji dan

Dačić je istaknuo da se vlada zauzima za hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje EU. "Sporazum zasnovan na ponuđenim načelima ne bi doveo do konačnog i održivog rješenja i prevladavanja sadašnjeg stanja” na Kosovu, ocijenio je Dačić. Vlada je istodobno potvrdila opredijeljenost da se mirnim putem kroz dijalog dođe do trajnog rješenja koje će biti čvrst temelj za izgradnju trajnog mira.

"Dosadašnjim sudjelovanjem u dijalogu i spremnošću na kompromis Vlada Srbije je pokazala iskrenu riješenost da se postigne sveukupni dogovor”, naglasio je Dačić. Za dokument "Zaključak o potrebi nastavka dijaloga s predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini uz posredovanje EU" glasali su svi nazočni članovi vlade, osim jedne ministrice koja je odsutna zbog bolesti.

Oporba: Prekinite farsu!

Prije sjednice vlade, oporbena Demokratska stranka (DS) uputila je zahtjev državnom vrhu da prekine "farsu koja prati pregovarački proces" i zauzme jedinstveno stajalište o Kosovu, ocijenivši kako predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ima jednu, a vlada drugu politiku prema Kosovu" te da je to jedan od razloga zbog kojih je Srbija dospjela u aktualnu situaciju u odnosu na Kosovo.

Predstavnici državnog vrha prije toga su se u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve (SPC) sastali s patrijarhom i Sinodom SPC, a glasnogovornik SPC vladika bački Irinej izjavio je kako Crkva nema pretenzije baviti se politikom i "donositi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda", ali "ima i neotuđivo pravo iznijeti svoja stajališta o najvažnijim nacionalnim pitanjima".

Beogradu je ostavljeno da danas do kraja radnog vremena, a ne u utorak kako je ranije rečeno, odluči prihvaća li sporazum o statusu zajednice srpskih općina na Kosovu i o svojoj odluci izvijesti Bruxelles.

Beograd i Priština do sada su u osam krugova pregovora pokušali postići dogovor o statusu kosovskih Srba, a kosovske vlasti pristale su na zajednicu općina, ali ne i na izvršne ovlasti koje je za tu asocijaciju tražio Beograd.

Nakon osmog kruga razgovora visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton priopćila je da su "razgovori formalno završeni". Dogovor s Prištinom jedan je od ključnih uvjeta za napredak Srbije u eurointegracijskom procesu i dobivanje datuma za pretpristupne pregovore o članstvu u EU. Bruxelles je ranije danas odbio komentirati informacije o stajalištima srbijanskog državnog vrha dok ne dobije službenu potvrdu o odluci Beograda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook