Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još nema rješenja

Srbija želi nastavak pregovora s Prištinom, EU: Sutra nije sudnji dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnik Europske unije u Beogradu Vincent Degert kaže da je odluka o eventualnom novom krugu pregovora Srbije i Kosova na visokoj predstavnici Catherine Ashton. Tvrdi da sutra nije sudnji dan za Srbiju.

Šef delegacije Europske unije (EU) u Beogradu Vincent Degert ocijenio je u ponedjeljak da 9. travnja "nije sudnji dan" i da EU, kao ni Srbija, ne odustaju od postizanja rješenja za Kosovo, ali odluka o nastavku dijaloga ovisi o visokoj predstavnici Catherine Ashton.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Slika nije dostupna Nazvali ga izdajnikom U središtu Beograda održali 'misu za upokojenje' Dačićeve vlade!

Degert je podsjetio na ocjenu Ashton nakon osmog kruga pregovora u Bruxellesu da su razlike u stajalištima srpske i albanske strane male. "Na Ashton je da odluči hoće li proces biti nastavljen jer je ona i sama rekla da su razlike male, ali da postoji dubok jaz, i kad odgovori (Beograda i Prištine) budu stigli večeras, ona (Ashton) će odlučiti može li se nastaviti proces", rekao je Degert novinarima na jednom skupu u Beogradu.

>> EU bez komentara dok ne dobije službeni odgovor iz Beograda

Na pitanje ima li dojam da je Srbija Bruxellesu odgovorila "ne", Degert je rekao kako mu, po onome što je čuo, "ne zvuči da je Beograd rekao ne, ali je, naravno, proces u tijeku". "Ne odustajemo od rješenja, bili smo zajedno svih ovih godina u tom procesu i želimo doći do konstruktivnog rješenja", istaknuo je Degert, koji je zanijekao da je Beogradu upućen ultimatum, uz sugestiju da "histeričnu retoriku treba ostaviti iza nas".

"Srbija nije sama u ovom procesu i tu ne mislim samo na pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo, već mislim na svih 27 njezinih članica", rekao je Degert ocijenivši kako "nitko ne treba sumnjati u opredijeljenost Srbije da se postigne rješenje", ali ni u stajalište "svih članica Unije da se do rješenja dođe".

Elektronički mediji u Beogradu prenose i ocjenu američkog veleposlanika Michaela Kirbyja da dogovor koji se postigne u Bruxellesu "treba biti prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu" te da "taj sporazum mora biti i provediv".

Na skupu u Gospodarskoj komori Srbije, Kirby je istaknuo zainteresiranost SAD da se "vide rezultati u pregovaračkom procesu", uz ocjenu da je dogovor mogao biti postignut "prije dvije godine". "Mogu se nadati da će se razgovori nastaviti i postignuti sporazum", rekao je američki veleposlanik, istaknuvši kako mu je drago da je srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić "zainteresiran za nastavak dijaloga".

Upravo su Washington i Bruxelles inzistirali da se u osmom krugu dijaloga Beograda i Prištine izaslanstvu Srbije, koje vodi premijer Ivica Dačić, pridruži i vicepremijer Vučić.

Početak sjednice srbijanske vlade na kojoj će biti usvojena konačna odluka o ponuđenom sporazumu s Kosovom, na temelju pregovora vođenih uz posredovanje EU, najavljen je za 17 sati.

Predsjedništvo vodeće stranke vladajuće koalicije - Srpske napredne stranke (SNS), čiji je Vučić predsjednik, u ponedjeljak ujutro je odlučilo predložiti vladi da ne potpiše ponuđeni sporazum o Kosovu, već da zatraži hitan nastavak pregovora Beograda i Prištine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene