Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dočekan pljeskom

Nikolić prisegnuo na dužnost predsjednika, Tadiću zvižduci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je pred srbijanskim parlamentom položio predsjedničku prisegu, čime je formalno započeo njegov prvi petogodišnji predsjednički mandat, dok će 11. lipnja u zgradi srbijanskog predsjednika biti održana Nikolićeva svečana predsjednička inauguracija.

Nikolića su dočekali pljeskom, a bivšeg predsjednika i mogućeg premijera Tadića zvižducima.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Izbori u nedjelju Srbija: Tadić ima blagu prednost pred Nikolićem

Nikolić je za predsjednika izabran u dva izborna kruga održana 6. i 20. svibnja, nakon što je u drugom krugu pobijedio svog protukandidata, bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. U svom prvom predsjedničkom obraćanju parlamentu Nikolić je kazao kako je Srbija zemlja koju razara opća kriza te kao glavne probleme istaknuo "neodgovorno i neznalački" provedenu privatizaciju koja je rezultirala nezaposlenošću i siromaštvom, te koruciju i kriminal koji su proizveli opću nesigurnost građana i nepovjerenje u institucije.

Među problemima je naveo i zapostavljenost sela, napuštanje cijelih dijelova zemlje i pritisak na gradove, negativan prirast stanovništva, starenje nacije i pesimistične izglede za budućnost. "Popuštali smo pred nedemokratskim načelima u razvoju zemlje, posljedica toga je progon onih građana koji su označeni kao politički suparnici. Mediji su stavljeni pod nadzor i u vlasništvu su političke elite. Rezultat - politički progon konkurencije. Čak je i reforma pravosuđa provedena sukladno stranačkim interesima i nalozima. Posljedica je sunovrat pravde i pravičnosti u našoj državi. Monopolisti gdje god se okrenete, a građani plaćaju", rekao je Nikolić.

Istaknuo je kako on želi drugačiju Srbiju, konačno ujedinjenu u borbi za bolji život i u kojoj će djeca biti ponosna što imaju prilike takmičiti se s njihovim vršnjacima u svijetu. "Želim Srbiju oslobođenu od straha od sutrašnjice, kuću koja ima dvoja vrata na istoku i zapadu. Želim Srbiju koja će biti ravnopravan član Europske unije i koja se nikada neće odreći svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, svog Kosova i Metohije", dodao je Nikolić.

Prenoseći zastupnicima svoju želju da zajedno uspiju u ostvarenju tih želja građana, poručio im je kako će im, budu li se borili za ljude, za pokretanje Srbije i bolji život, on pomagati snagom koju mu daje ustav i način na koji je izabran (izravno, glasovima građana).

Ustvrdivši kako je u političkom životu proveo 20 godina u oporbi i često bio žrtva nepravde i nedemokracije, Nikolić je kazao kako se neće prestati boriti dok se Srbija ne izbori protiv kriminala i korupcije, monopola i vladavine političke elite i dok ne postane pravna, pravična i demokratska država ravnopravnih građana s istim šansama za sve.

Ceremoniji polaganja predsjedničke prisege nazočili su, među ostalima, bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić, predstavnici diplomatskih misija i međunarodnih institucija u Beogradu, rektori sveučilišta, vjerski poglavari, predstavnici najviših državnih tijela, vlade, pravosuđa, vojske, policije i drugih institucija, kao i preostalih deset predsjedničkih kandidata koji su, uz Nikolića i Tadića, sudjelovali u prvom krugu predsjedničkih izbora. Ranije tijekom dana srbijanski je parlament konstituiran u njegovu novom sazivu, nakon što su potvrđeni zastupnički mandati za svih 250 novih zastupnika, koliko ih ima srbijanski parlament. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene