Jedan je policajac lakše ranjen na sjeveru Kosova u napadu na ophodnju nakon raspoređivanja kosovskih policajaca albanske nacionalnosti potaknutog ostavkom srpskih pripadnika redarstvenih snaga. Premijerka Ana Brnabić kaže da ih je Albin Kurti doveo na rub rata.


U četvrtak je u sjeverni dio Srijemske Mitrovice, većinski naseljen Srbima ušlo između 200 i 300 policajaca u pratnji oklopnih vozila te da su se rasporedili na rubu grada.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju srbijanske vlade Petar Petković zakazao je izvanrednu konferenciju za novinare u Vladi Srbije. Njegova je ocjena da kosovski premijer Albin Kurti slanjem policije "nastavlja s protupravnim i nasilnim akcijama" kojima je cilj "okupacija sjevera Kosova", većinski naseljenog Srbima.

Kosovska pak Vlada navodi da su policajci albanske nacionalnosti raspoređeni su kako bi nadomjestili sigurnosnu prazninu nastalu nakon kolektivnog odlaska mjesnih Srba iz vladinih ustanova.

Napad na ophodnju: Policajac ranjen

Jedan je policajac lakše ranjen na sjeveru Kosova u napadu na ophodnju nakon raspoređivanja kosovskih policajaca albanske nacionalnosti na sjeveru zemlje.

Napad se dogodio tek nekoliko sati nakon raspoređivanja policije, kada su "osobe s puškama zapucale iz automobila" na policijsko vozilo, navodi se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova. "Jedan je policajac lakše ranjen", dodaje se.

Brnabić: "Na rubu smo rata"

Događaje je komentirala i srbijanska premijerka Ana Brnabić dok je u petak na beogradskom aerodromu Nikola Tesla otvarala novu zračnu liniju između Beograda i Tianjina u Kini.

"Danas imate ovakav dan, prekrasan dan, nešto na čemu smo radili više od dvije godine, uvođenje izravne linije našeg prijevoznika s Pekingom. I imate situaciju da vas netko u Prištini vrati ne u 19., nego u 18. stoljeće. Imamo investitore, radna mjesta, sve više mladih koji se vraćaju iz dijaspore, a stalno vas netko vraća u 18. stoljeće", komentirala je.

"Mislim da je sve što je Kurti radio opasnost ne samo za Srbe, nego za Albance, za cijelu Europu i da je to politika 19. stoljeća. Kurti nas je sve doveo na rub rata. Nije to uradio sam. Oni ne štite Srbe na Kosovu i Metohiji. Mi sada već svakodnevno vidimo kršenja Kumanovskog i Briselskog sporazuma. Zbog toga smo veoma blizu tome, Vučić će danas dati više informacija, da zatražimo povratak naših snaga na Kosovo i Metohiju", prenosi portal Politika.

Premijerka Srbije Ana Brnabić Ilustracija (Foto: Afp)

General KFOR-a Angelo Michele Ristuccia je u četvrtak rekao da u slučaju pogoršanja situacije na Kosovu, KFOR može računati na podršku NATO-a.

Ocijenio je da su posljednji incidenti na sjeveru Mitrovice zabrinjavajući, posebno kada se to dešava uoči izbor, i dodao da KFOR “neće tolerirati nasilje”.

Privremeno rješenje nije okončalo napetosti

Napetosti na sjeveru traju već mjesecima, a nedavno su se intenzivirale u kampanji Prištine da uvede preregistraciju tablica za kosovske gradove izdanih u Srbiji na RKS tablice / Republika Kosovo, što lokalni Srbi uz potporu Beograda odbijaju, pa su njihovi predstavnici u znak prosvjeda napustili kosovske institucije.

Poslije niza pritisaka iz Bruxellesa i Washingtona postignuto je privremeno kompromisno rješenje, ali napetosti nisu prestale jer Priština želi uspostaviti sustav uprave na cijelom teritoriju Kosova, dok Beograd inzistira na poštivanju Briselskog sporazuma kojim se kosovska vlast, pod pokroviteljstvom EU-a, obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina.

Petković je novinarima rekao da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra i sljedećih dana imati "važne razgovore", a "kad dođe vrijeme" o zaključcima će izvijestiti javnost.

Premijerka Srbije Ana Brnabić Sastanak Vučić - Kurti (Foto: Afp)

Po Petkovićevim riječima, do 350 policajaca upalo je oko 20:30 na sjever Kosova iz smjera južne Mitrovice prema Bošnjačkoj mahali. Jedinice su se, dodao je, razmjestile po cijeloj Mitrovici i stacionirale u mješovitim naseljima u sjevernom dijelu grada.

Razlog ili povod za upad, rekao je, navodno je to što su Albanci uplašeni zbog onoga što se događa na sjeveru Kosova.

"Albanska policija s juga po Briselskom sporazumu nema pravo biti na sjeveru, već samo policija Direktorata Sjever. To svi dobro znaju i svi se prave ludi", poručio je Petković.

Ocijenio je da su to opasne akcije kojima je cilj pokopati Briselski sporazum te će poslije ovakvog upada policajaca Srbija razmotriti vraćanje do 1000 pripadnika svojih snaga, po Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. godine.

N1 i Nova S Televizije N1 Srbija i Nova S prekinule emitiranje programa u Srbiji: Stigla prva reakcija iz EU-a

Tom rezolucijom, koja je donesena u lipnju 1999. uz okončanje ratnih sukoba na Kosovu, vojska i policija tadašnje SR Jugoslavije povukle su se s Kosova uz mogućnost da se - pod posebnim uvjetima - dio osoblja može vratiti.

Povratak osoblja obavit će se, kako je navedeno u Rezoluciji 1244 na koju se pozvao Petković, "uz nadzor međunarodne sigurnosne prisutnosti i bit će ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne tisuće)".

Aleksandar Vučić Vučić tvrdi da su uništili zemlju: "Ispao sam najgluplji predsjednik na svijetu"

Petković je podsjetio na prijašnje poruke srbijanskog predsjednika Vučića "da se više nikad neće ponoviti pogrom ili Oluja". 

"Nisu dovoljno dobro shvatili oni na Zapadu, koji trebaju urazumiti Prištinu, to što je rekao - da nećemo dopustiti stradanje ili progon svog stanovništva", poručio je Petković.

Na konferenciji za medije novinarima nisu bila omogućena pitanja.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju