Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobičan i opasan događaj

Speleologa ranio medvjed dok je istraživao i mjerio špilju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo je oko 4 sati popodne i sunčan, topao dan. Jama oblikom nikako nije slična medvjeđoj nastambi, a izložena je suncu, pa nisam mogao niti pretpostaviti da je riječ o aktivnom medvjeđem brlogu, rekao je speleolog.

Slovenskog speleologa, koji je ovih dana u šumi na području Kočevskog roga zajedno s prijateljem mjerio dimenzije manje špilje, napao je i ranio medvjed koji je u njoj imao brlog te mu ostavio duboke tragove ugriza na lijevoj nadlaktici.

Pročitajte i ovo Medvjed hara slovačkim gradom na sjeveru Slovačke VIDEO Medvjed hara gradom, proglašeno izvanredno stanje: U napadu ozlijeđeno petero ljudi Ilustracija Šetala se s muškarcem Strava na planini: Ženu pronašli mrtvu nakon što ju je progonio medvjed

'Bilo je oko 4 sati popodne i sunčan, topao dan. Jama oblikom nikako nije slična medvjeđoj nastambi, a izložena je suncu, pa nisam mogao niti pretpostaviti da je riječ o aktivnom medvjeđem brlogu', ispričao je ranjeni speleolog iz Novog Mesta Borivoj Ladišić. On ima 40-godišnje iskustvo s istraživanjem špilja, ali dobro poznaje i medvjede, pa ga je neobičan i opasan događaj vrlo iznenadio jer mu se to dogodilo prvi put.

Sliku brloga i rane na ruci snimio je i objavio na we-stranici Jamarskog društva Novo Mesto, te uputio poziv kolegama speleolozima da ga obavijeste za sličan slučaj.

Češki turist preživio napad polarnog medvjeda: 'Sretan sam što sam živ!'

'Mislim da se nisam bezglavo i nepotrebno izlagao opasnosti, jer u nepoznate brloge ne bih ušao niti pod razno. Ali ovdje, zanimljivo, nisam vidio nikakve tragove medvjeda niti osjetio karakterističan miris', kaže Ladišić. On smatra da ga je od težih posljedica spasio prijatelj koji je bio iznad jame i koji je jakim vikanjem prestrašio životinju koja ga je nakon ugriza preskočila i pobjegla vani.

U Sloveniji po procjenama stručnjaka živi oko 500 smeđih medvjeda, a u zadnjih je pedeset godina zabilježeno 20-ak njegovih napada na čovjeka, pri čemu je bilo nekoliko smrtnih slučajeva i više teških ranjavanja. U proljeće su posebno opasne ženke kad imaju mlade. Bliske susrete s medvjedom znaju imati sakupljači gljiva i medvjeđeg luka, trkači u prirodi ili vlasnici pasa kad vode svoje životinje na duže šetnje u šumu. Medvjedi se ponekad znaju približiti i naseljima u potrazi za hranom. Onima koji odlaze u prirodna staništa medvjeda stručnjaci preporučuju da pritom glasno govore ili pjevaju jer medvjed u pravilu bježi od čovjeka ukoliko na njega slučajno ne naleti ili ako se ne osjeti ugroženim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene