Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika koalicija

U Njemačkoj riješena politička kriza: Članovi SPD-a podržali ulazak u koaliciju

SPD (Foto: AFP)
SPD (Foto: AFP) Foto: Afp
Članovi Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) podržali su na glasovanju ulazak svoje stranke u koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU čime je gotovo pola godine nakon parlamentarnih izbora otvoren put formiranju nove njemačke vlade na čelu s Angelom Merkel, objavljeno je u nedjelju u Berlinu.

''Sada je jasno: SPD će bio dio buduće njemačke vlade'', rekao je tehnički predsjednik SPD-a Olaf Scholz nakon objavljivanja rezultata glasovanja.

Pročitajte i ovo Olaf Scholz Izrazio zabrinutost Njemački kancelar upozorio: "Mračne neonacističke mreže su u porastu" Njemački kancelar Olaf Scholz "Učiti iz prošlosti" Scholz reagirao na planove ekstremnih desničara o protjerivanju stranaca: "Moramo zbiti redove"

Prije toga je blagajnik SPD-a Dietmar Nietan objavio da je za ulazak u koaliciju glasovalo 66 posto članova SPD-a.

Time je otvoren put stvaranju novog izdanja tzv. velike koalicije na čelu s Angelom Merkel koja bi na sjednici Bundestaga 14. ovog mjeseca mogla biti ponovno izabrana za kancelarku.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) je već predstavila svoje članove kabineta dok će Kršćansko-socijalna unija i SPD to učiniti naknadno.

Nakon izbora u rujnu čelništvo SPD-a odbacilo je mogućnost ponovnog ulaska u veliku koaliciju na čelu s Angelom Merkel. No nakon propasti pregovora o tzv. Jamajka koaliciji između demokršćana, liberala i zelenih socijaldemokrati su, na pritisak njemačkog predsjednika Frank-Walera Steinmeiera pristali na razgovore o formiranju novog izdanja velike koalicije.

Jedan od uvjeta je bio da koalicijske pregovore potvrdi stranački kongres, a sam koalicijski ugovor članovi SPD-a glasovanjem. Na stranačkom kongresu krajem siječnja poslanici SPD-a su tijesnom većinom od 56 posto prihvatili prijedlog predsjedništva stranke za početkom pregovora s Unijom CDU/CSU.

Veliki dio stranačke baze, predvođen Socijaldemokratskom mladeži, protivio se ulasku u koaliciju s Unijom smatrajući da je nakon sudjelovanja dosadašnjim velikim koalicijama SPD izlazio oslabljen.

Predsjedništvo stranke se zalagalo za ulazak u koaliciju smatrajući da samo tako socijaldemokrati mogu ostvariti svoje političke ideje.

U jeku rasprave o koaliranju s Unijom na vrhu SPD-a je došlo do kadrovskih previranja u tijeku kojih se sa funkcije predsjednika stranke povukao Martin Schulz koji je trebao biti i novi ministar vanjskih poslova. Za njegovu nasljednicu bi na stranačkom kongresu u travnju trebala biti izabrana Andrea Nahles. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene