Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza stručnjaka

Je li Hrvatska s njemačkom novom vladom pred problemom: "Čini se da stvarno stojimo pred nekim novim izazovima"

Aktualno Galerija Goran Bandov - 1 Goran Bandov - 1 Foto: DNEVNIK.hr Goran Bandov - 3 Goran Bandov - 3 Foto: DNEVNIK.hr Goran Bandov - 2 Goran Bandov - 2 Foto: DNEVNIK.hr Goran Bandov - 4 Goran Bandov - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Andrej Plenković u Ukrajini - 4 Galerija 1/8 >>
Goran Bandov, stručnjak za međunarodne odnose, za Dnevnik Nove TV komentirao je promjene na čelu Njemačke u kojoj je prisegnuo novi kancelar Olaf Scholz.

Nakon 16 godina Njemačka se pozdravila s najmoćnijom ženom u zemlji, bivšom kancelarkom Angelom Merkel. U Bundestagu je prisegnuo novi kancelar, socijal-demokrat Olaf Scholz.

Mutti, kako su je od milja zvali, prepustila je ured i oprostila se od, kako je rekla, jednog od najljepših poslova koji postoje.

Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov za Dnevnik Nove TV komentirao je promjene na čelu Njemačke i objasnio je li Hrvatska dobila novi problem, s obzirom na to da su Zeleni, koji imaju najveću ulogu u novoj vladi Njemačke, najveći kritičari Hrvatske u Schengenu.

Goran Bandov - 1 Goran Bandov - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

''Čini se da stvarno stojimo pred nekim novim izazovima. Ovaj dio koji se tiče vanjske politike očito su pisali Zeleni. On je usmjeren prema građanskim politikama, a s druge strane ističe se humanitarno djelovanje. Točno se vidi da su to riječi koje dolaze od Zelenih'', kaže.

Prvo pitanje - Ukrajina

Kada je riječ o izbornom zakonu u BiH, kaže da to neće biti prvo pitanje s kojim će se suočiti njemačka vanjska politika.

''Prvo pitanje je Ukrajina i sve vezano za Ukrajinu. Što se tiče bivše Jugoslavije i bosanskog pitanja i odnosa Srbije i Kosova, ono je stavljeno u njihov koalicijski dogovor i usmjereno na način se radi o građanskoj državi. Ono što mene najviše brine je iskustvo nove ministrice vanjskih poslova. Ako bude slušala starije kolege, bit će dobro, ali ako bude radila srcem bojim se kamo će to otići'', smatra.

Na pitanje o odnosu nove njemačke politike prema Ukrajini, Bandov kaže da je pitanje plinovoda zasad riješeno. ''Dizanja novih poreza neće biti. Što se tiče vanjske politike, taj novi potpis u novom dokumentu koji se osjeti čini se da će biti zaoštravanja prema svim autokratskim režimima i režimima koji neće poštivati ljudska prava. Tu na tapetu može doći jako puno europskih zemalja, a to može biti i pitanje Rusije i Kine'', kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvodnevni posjet Premijer Plenković u Kijevu najavio otvaranje turističkog ureda: "Turista iz Ukrajine ove godine smo imali više nego rekordne 2019."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prije primopredaje vlasti Nijemci potpisali koalicijski ugovor za zelenu tranziciju i modernizaciju: ''Nemamo nikakvih iluzija...''

Osvrnuo se i na odlazak premijera Andreja Plenkovića u Ukrajinu.

''Sigurno je da ono što je nama bitno gospodarstvo i to je sigurno nešto što Rusija može razumjeti kao jedan od partnera koji bi mogao ispod oka gledati ovo naše dodvoravanje Ukrajini. U ruskim medijima se govori o hrvatskom rješavanju pitanja i tu se misli na pitanje rješavanja akcije Oluje i akcije Bljesak. Premijer stalno govori o mirnoj reintegraciji. To je potpuno jedan drugi način kako je riješila pitanje svojih okupiranih teritorija'', zaključio je profesor Goran Bandov. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene