Njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je raspodjelu ministarskih fotelja velike koalicijske Vlade. U njezinom kabinetu sjedit će i mladi konzervativac za kojeg se nagađalo da bi mogao preuzeti njezinu funkciju u CDU.

Galerija


Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel predstavila je u nedjelju buduće ministre iz redova CDU-a.

Vezani članci Angela Merkel Fotografije Angele Merkel kakve nismo viđali često, u slobodno vrijeme voljela je biti na plaži i planinariti s mužem Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Obuljen Koržinek nahvalila Beroša, Aladrović komentirao zapošljavanje supruge

Pobunjenik u redovima konzervativaca, Jens Spahn za kojeg se nagađalo da bi mogao biti zamjena Angeli Merkel, bit će dio njezinog kabineta.

Peter Altmaier biti na čelu ministarstva ekonomije. Ursula von der Leyen ostaje na mjestu ministrice obrane.

Većina njemačkih socijaldemokratskih birača podržava veliku koaliciju

"Odabir ministara iz redova CDU-a u novi kabinet pokazao se kao mukotrpna zadaća. Morali smo se odvojiti od dugogodišnjih i zasluženih ministara ali mislim da nam je uspjela mješavina između novih lica i iskustva i mislim da imamo tim koji je u stanju uhvatiti se u koštac s budućim izazovima", rekla je Merkel u nedjelju nakon sastanka predsjedništva CDU-a koje se u Berlinu sastalo kako bi pripremilo izvanredni stranački kongres koji se održava u ponedjeljak.

Najveću pozornost javnosti izazvalo je imenovanje Jensa Spahna, pripadnika konzervativnog krila CDU-a na mjesto ministra zdravstva. Spahn slovi kao jedan od najžešćih kritičara političkog vodstva Angele Merkel koja je za njega i njegove istomišljenike CDU posljednjih godina odvela previše ulijevo.

Na mjesto ministrica obrazovanja dolazi dosad relativno nepoznata zastupnica Anja Karliczek. Na mjesto ministra gospodarstva dolazi dosadašnji šef ureda kancelara Peter Altmeier a na njegovo mjesto dolazi Helge Braun.

Ministarstvo poljoprivrede preuzet će bliska suradnica Angele Merkel Julia Kloeckner a Ursula von der Leyen će i dalje obnašati funkciju ministrice obrane.

Merkel je obznanila imena iz redova CDU-a novog kabineta iako još uvijek nije izvjesno da će do koalicije između demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) uopće doći.

Članovi SPD-a do četvrtka pismenim putem glasuju o prihvaćanju koalicijskog sporazuma a time i ulasku SPD-a u novi kabinet Angele Merkel čemu se protive veliki dijelovi stranke a ishod glasovanja je potpuno neizvjestan.

Na izvanrednom stranačkom kongresu CDU bi sutra na mjestu nove glavne tajnice trebao potvrditi dosadašnju premijerku savezne pokrajine Saarska Annegret Kramp-Karrenbauer koja se smatra nasljednicom Angele Merkel koja ju je i predložila za ovu poziciju prije nešto više od tjedan dana.

Očekuje se da će stranački kongres CDU-a protivnicima Angele Merkel poslužiti i kao mjesto za obračun zbog načina na koji su vođeni pregovori s SPD-om. Mnogi smatraju da je Angela Merkel, koja je na čelu CDU-a od 2000., a na mjestu kancelarke od 2005., žrtvovala pozicije u kabinetu nauštrb stranke samo kako bi se održala na vodećim pozicijama.

Njemačka ni pet mjeseci nakon parlamentarnih izbora, na kojima je Unija CDU/CSU s 32,9 posto odnijela najviše glasova, još uvijek nema vladu. Nakon izbora su vođeni pregovori o sastavljanju koalicije demokršćana, libela i zelenih ali su oni nakon dva mjeseca propali.

Nakon toga je SPD na pritisak predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera pristao na pregovore u produljenju tzv. velike koalicije s Unijom. (I.D. / Hina)