Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni uspjeh!

Prvi put u svijetu izveden veliki pothvat na bebi od samo 17 mjeseci: "Život se nastavlja, a ona je hrabra"

Aktualno Galerija Uspješno presađivanje crijeva - 3 Uspješno presađivanje crijeva - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uspješno presađivanje crijeva - 1 Uspješno presađivanje crijeva - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uspješno presađivanje crijeva - 2 Uspješno presađivanje crijeva - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uspješno presađivanje crijeva - 4 Uspješno presađivanje crijeva - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Uspješno presađivanje crijeva - 5 Galerija 1/8 >>
Španjolskoj bebi od svega 17 mjeseci liječnici su uspješno transplantirali crijeva. Prvi je to slučaj takve transplantacije u svijetu s donora koji je imao zatajenje srca.

Danas 17-mjesečna Emma pravo je čudo od djeteta. Uspješno su joj transplantirana crijeva.

"Dobra je vijest da se život nastavlja, da je Emma veoma hrabra i želi nastaviti živjeti. Dokazuje nam to svaki dan jer dobro napreduje. Svaki dan nas iznenađuje novim stvarima“, kazala je Emmina majka Ana, dok je otac iskoristio priliku kako bi se zahvalio obitelji donora. "Iznad svega bih želio zahvaliti obitelji donora, kao što smo svi zahvalili, jer su dali život nama troje.“

Emmi je, kad je imala samo mjesec dana, utvrđeno da ima prekratka crijeva. Zdravstveno stanje joj se ubrzano pogoršavalo.

Šefica odjela transplantacije crijeva Esther Ramos kazala je da je Emma imala bolest zvanu zatajenje crijeva. To znači, objašnjava Ester, da zbog problema njezina crijeva nisu mogla apsorbirati energiju i hranu potrebnu za život. "Kod djece najčešći uzrok zatajenja crijeva je kratkoća crijeva, što je bio slučaj kod Emme“, rekla je.

Osim crijeva, Emma je dobila i jetra, želudac, slezenu i gušteraču.

"Jede kao svako drugo dijete njezine težine i veličine, jede jako dobro. Voli jesti, igrati se, uživati u životu“, kazala je Emmina majka.

Španjolska - jedna od predvodnica u doniranju organa

A ono po čemu je ova transplantacija posebna je što su prvi put presađena crijeva osobe umrle od zatajenja srca. Donori su obično osobe kod kojih je nastupila moždana smrt, a srce i dalje radi što omogućuje bolje očuvanje organa. Međutim napretkom znanosti, omogućeno je očuvanje organa i kod osoba kojima je zatajilo srce.

"Zdravstveni sustav Madrida na novoj je prekretnici u svojoj povijesti ostvarenja i napretka što je posljedica odličnog rada njegovih profesionalaca“, poručio je Enrique Ruiz Escudero, Savjetnik za zdravstvo madridske regije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u kbc-u zagreb Sporna transplantacija bubrega: Komora utvrdila propust još u travnju, ali...

Pročitajte i ovo Transplantacija- 4 dobre vijesti Pune ruke posla za KBC Zagreb i KB Merkur: Znatno porastao broj transplantacija organa

Španjolska je među svjetskim predvodnicima kada su pitanju transplantacije organa. Prošle godine obavljena su 102 presađivanja na milijun stanovnika. Donori za oko trećinu transplantacija osobe su kojima je zatajilo srce.

Više o povijesnoj transplataciji u Španjolskoj pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Danijela Vrbote.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene