Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE REAKCIJA

Španjolski Ustavni sud zabranio sjednicu katalonskog parlamenta i onemogućio izglasavanje neovisnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski Ustavni sud suspendirao je sjednicu katalonskog parlamenta kako bi se onemogućilo izglasavanje nezavisnosti.

Nakon što su se Katalonci izjasnili za nezavisnost na nedjeljnom referendumu, španjolski Ustavni sud suspendirao je sjednicu katalonskog parlamenta koji je mogao izglasati odcijepljenje od Španjolske.

Pročitajte i ovo Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze Prosvjedi u Bilbau - 1 28 tisuća na ulicama Baski u Španjolskoj traže neovisnost: "Mi smo nacija"

Katalonski predsjednik Carles Puidgemont najavio je da bi neovisnost mogao proglasiti sljedeći tjedan, ali Sud je rekao da bi proglašavanje neovisnosti bilo kršenje Ustava.

Podsjetimo, prilikom nedjeljnog referenduma španjolska interventna policija pendrecima i gumenim mecima pokušala je spriječiti Katalonce da glasuju na biralištima, što je izazvalo kritike međunarodne zajednice i gurnulo Španjolsku u najveću ustavnu krizu u nekoliko desetljeća.

Nakon što su dužnosnici objavili preliminarne rezultate referenduma koji pokazuju da je 90 posto izašlih birača glasalo za odcjepljenje, Puidgemontova vlada najavila je da će u ponedjeljak od regionalnog parlamenta zatražiti da proglasi neovisnost.

Izlaznost na referendum bila je samo 43 posto jer su Katalonci koji žele ostanak svoje regije u Španjolskoj većinom bojkotirali glasanje.

Katalonski je vođa u televizijskom obraćanju u srijedu ponovio poziv za međunarodnim posredovanjem, ali je i istaknuo da rezultati glasovanja morati biti usvojeni.

Vlastiti jezik i kultura

Katalonija ima vlastiti jezik i kulturu i dugo se žali da porezima više plaća Madridu nego što dobiva iz središnjeg proračuna.

Prema pisanju BBC-ja u 2014., posljednjoj godini za koju španjolska vlada ima podatke, Katalonci su platili gotovo 10 milijardi eura više u porezima nego što su dobili nazad. BBC dodaje da Katalonija danas ima dug od 77 milijardi eura, što je oko 35,4 posto katalonskog BDP-a. Od toga 52 milijarde duguje španjolskoj vladi.

Ankete provedene prije referenduma pokazivale su da samo 40 posto Katalonaca želi izdvajanje iz Španjolske, iako je većina htjela da se glasovanje održi, no nasilan odgovor središnje vlade razbjesnio je i one Katalonce koji proglašenju neovisnosti nisu bili skloni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene