Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko dva milijuna prosvjednika

FOTO/VIDEO Prosvjedi u čak 52 španjolska grada: "Ovo što se događa je suprotno onome za što smo glasali"

Na ulicama Španjolske okupilo se u nedjelju između 450.000 i dva milijuna prosvjednika ogorčenih ustupcima koje je socijalistički premijer Pedro Sanchez dao zagovornicima odcjepljenja Katalonije i Baskije u zamjenu za novi četverogodišnji mandat na čelu Španjolske.

Na španjolskim ulicama u nedjelju se okupilo između 450.000 i dva milijuna prosvjednika ogornčenih potezima premijera Pedra Sancheza.

Prosvjede u 52 španjolska grada sazvala je oporbena Narodna stranka (PP) desnog centra, čiji je lider Alberto Núñez Feijóo rekao da Španjolci "neće šutjeti sve dok se ne sazovu novi izbori".

"Ovo što se sada događa je suprotno onome za što smo glasali", rekao je Feijóo na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol pred 80.000 prosvjednika.

Feijoo je ispred PP-a osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima u srpnju, ali nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade. Nakon što nije uspio pridobiti ostale stranke da podrže njegovu manjinsku desnu vladu, priliku za formiranje vlade dobio je drugoplasirani na izborima Sanchez sa svojim socijalistima.

Sanchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) ovisila je o podršci stranaka koje zagovaraju neovisnost autonomnih pokrajina Katalonije, gdje živi 7,5 milijuna stanovnika, Galicije s 2,7 milijuna i Baskije s 2,2 milijuna stanovnika.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Istraga još traje Božinović otkrio da policija zna je li Banožić bio pod utjecajem alkohola

Sanchez je u četvrtak postigao sporazum sa strankom Zajedno za Kataloniju (JxCAT), čijem je vođi u egzilu Carlesu Puigdemontu obećao oprost za organiziranje zabranjenog referenduma o neovisnosti iz 2017. U petak je dogovorio i s Baskijskom nacionalističkom strankom (PNV) davanje veće autonomije Baskiji koja će imati status "nacije".

"Španjolska će imati predsjednika vlade koji je kupio mandat u zamjenu da njegovi partneri ne budu pravno gonjeni", rekao je Feijoo.

Idući tjedan bi parlament, u kojem Sanchezove pristaše imaju 179 od 350 zastupnika, trebao izglasati zakon o amnestiji za organizatore zabranjenog referenduma o samostalnosti Katalonije.

Zaživi li taj zakon, iz Belgije bi se slobodno mogao vratiti Puigdemont, kojem španjolsko pravosuđe želi suditi zbog proglašenja republike Katalonije, a koje nije bilo primijenjeno.

 

 

Nakon usvajanja zakona o amnestiji, idući tjedan se očekuje i glasanje o Sanchezovoj novoj lijevoj koalicijskoj vladi. S obzirom da Sanchez ima natpolovičnu podršku, jer su uz njega i druge lijeve te regionalne stranke, Španjolska bi trebala dobiti novu vladu.

Protiv nje je u nedjelju na ulice izašlo dva milijuna prosvjednika u Španjolskoj, gdje živi 47 milijuna stanovnika, podatak je Narodne stranke. Sanchezova tehnička vlada procijenila je broj okupljenih na 450.000.

Prosvjednici smatraju da će oprost katalonskim dužnosnicima ohrabriti zagovornike neovisnosti u novom pokušaju odcjepljenja, te ugroziti cjelovitost Španjolske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošačka groznica se približava Koliko ćete trošiti ove godine za blagdane? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Nakon što su završili prosvjedi započeti u nedjelju u podne, dio prosvjednika sa španjolskim zastavama uputio se prema sjedištima socijalističke stranke.

Ispred stranačke zgrade PSOE-a u Madridu stiglo je oko 3000 prosvjednika. Vikali su "Živjela Španjolska" i "Raspišite izbore". Ondje već deseti dan zaredom dolaze prosvjednici gdje ih čeka policija s postavljenim željeznim ogradama ispred zgrade. U subotu navečer su bila uhićena 24 prosvjednika nakon bacanja teških predmeta i upaljenih baklji na policiju.

Ne bude li ovaj mjesec potvrđena vlada, Španjolci će na nove izbore u siječnju. Prvog dana tog mjeseca završava španjolsko šestomjesečno predsjedanje EU-om.

"U ovom kompliciranom trenutku, PSOE je sposoban garantirati suživot među teritorijima (u Španjolskoj)", izjavila je socijalistička političarka Concha Andreu. "Španjolska će imati progresivnu vladu", poručila je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene