Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolska: Muslimani ponovno žele moliti u katedrali u Cordobi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Španjolskoj je iznova izbio prijepor između katolika i muslimana nakon što su španjolski muslimani zatražili pravo molitve u katedrali u Cordobi, a njihov je zahtjev podržala i Arapska Liga.

Na dvodnevnoj konferenciji o diskriminaciji muslimana u zapadnom svijetu što se sredinom tjedna održala u Cordobi, glavni tajnik Arapske Lige Amr Mussa zatražio je da se muslimanima napokon ponovno omogući molitva u katedrali.

Pročitajte i ovo Molitva krunice na Trgu bana Josipa Jelačića Prva subota u mjesecu Molitelji i u ožujku izišli na ulice: U Zagrebu ih dočekali prosvjednici s bubnjevima, neki legli pred policiju Ksenobofija (Foto: Dnevnik.hr) Burne reakcije Molitva na parkingu: Sisački imam odgovorio je li uobičajeno da muslimani mole na ulici

Mussa je time obnovio višegodišnji spor između islamske zajednice u Španjolskoj i biskupa Cordobe Juana Josea Asenja.

Poznatu katedralu u Cordobi sagradili su u 8. stoljeću muslimanski osvajači kao džamiju. Do 13. stoljeća ona je bila na glasu kao najveća džamija u zapadnom svijetu.

Nakon što su Španjolci uspjeli vratiti Andaluziju i njezin glavni grad Cordobu pod vlast španjolske krune, džamija je pretvorena u katedralu. Pritom nije mijenjan izgled građevine, te je tako ona zadržala sve značajke tipične islamske arhitekture. Tako je katedrala postala vidljivi znak maurske kulture nakon što je kao džamija bila središte maurskih osvajača i muslimanske Andaluzije.

Mnogi andaluzijski muslimani sada zahtijevaju da se i njima omogući korištenje katedrale kao mjesta molitve, ali biskup Juan Jose Asenjo od početka odbija te zahtjeve.

Mansur Edcudero, predsjednik Islamske zajednice u Španjolskoj, smatra da bi zajedničko korištenje katedrale predstavljalo dobru mogućnost za demonstraciju zajedništva i potporu međuvjerskom dijalogu.

Predstavnik biskupije na konferenciji odbio je taj zahtjev, prenošeći mišljenje biskupa koji smatra da zajedničko korištenje katedrale ne bi pridonosilo međuvjerskom dijalogu nego bi samo poticalo zbunjenost vjernika.

Španjoski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, koji je kao predsjednik OESS-a pokrovitelj konferencije, stao je na stranu Crkve. "Ono što Katolička crkva radi, u redu je", izjavio je Moratinos.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene