Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubrzo bi mogla i Slovenija

Unatoč bijesu Izraela, ove tri države i službeno će priznali palestinsku državu

Tri europske države u utorak će i službeno priznati palestinsku državu nakon više od 7 mjeseci sukoba u pojasu Gaze.

Španjolska, Irska i Norveška službeno će priznati palestinsku državu u utorak, unatoč bijesnoj reakciji Izraela, koji se nakon sedam mjeseci sukoba u Gazi našao u sve većoj izolaciji. Više od 140 od 193 države članice Ujedinjenih naroda priznaje palestinsku državu, uključujući većinu globalnog juga, Rusiju, Kinu i Indiju. 

Madrid, Dublin i Oslo opisali su svoju odluku kao način da se ubrzaju napori da se osigura prekid vatre u izraelskom ratu s Hamasom u Gazi. Premda je deklaracija triju zemalja uglavnom simbolična, one se nadaju da će potaknuti druge zemlje Europske unije da slijede njihov primjer.

Španjolska i Irska bit će najveće i politički najutjecajnije zemlje u 27-članom bloku koje će priznati palestinsku državu, pridruživši se Švedskoj, Cipru, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Britanija, Australija i članica EU-a Malta nagovijestile su proteklih mjeseci da bi mogle slijediti njihov primjer.

Pročitajte i ovo Avionska nesreća u kojoj je poginuo Ivan Đaković Oglasili se iz aerokluba Brat poginulog u padu aviona: "Zvali smo ga mačka s devet života... A kad sam nakon nesreće uspostavio poziv, nije se javio Ivan"

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je u ponedjeljak da će slovenska vlada u četvrtak odlučivati o priznanju palestinske države, nakon čega će odluka biti upućena parlamentu na konačno odobrenje.

Ali Francuska je rekla da sada nije vrijeme za priznavanje palestinske državnosti, dok se Njemačka pridružila najvjernijem savezniku Izraela, Sjedinjenim Državama, u odbijanju jednostranog pristupa, inzistirajući na tome da se dvodržavno rješenje može postići samo kroz dijalog.

"Nadamo se da će naše priznanje i naši razlozi pridonijeti tome da druge zapadne zemlje slijede ovaj put, jer što nas bude više, to ćemo imati više snage za nametanje primirja", rekao je premijer Pedro Sanchez 22. svibnja. 

Tri zemlje priznaju palestinsku državu u granicama koje bi trebale biti demarkirane kao prije 1967., s Jeruzalemom kao glavnim gradom obje države.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene