Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi u Gazi se nastavljaju

Španjolska, Irska i Norveška priznat će palestinsku državu: Izrael povukao prvi potez

Vlade Španjolske, Irske i Norveške objavile su u srijedu svoj plan o priznanju neovisne palestinske države do 28. svibnja.

Španjolska, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu.

Odmah je stigla brza reakcija Izraela, koji je najavio da će povući svoje veleposlanike iz Irske i Norveške. 

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na pitanje hoće li i Hrvatska priznati Palestinu. 

"U ovom trenutku ne razmišljamo o tome. Naša je stalna pozicija ona bazirana na rješenju o dvije države, ali na način da dođe do dogovora” dviju strana, dodao je premijer.

Predsjednik Zoran Milanović također se osvrnuo na pitanje o priznanju te naglasio da "to nije jednostavna odluka" te da se treba postići razgovorom između predsjednika i premijera.

Pročitajte i ovo Ruski brodovi na Baltiku zaoštravanje odnosa Procurio plan Rusa kojim gotovo sigurno ulaze u rat s NATO-om, državni mediji sve pokušavaju ublažiti

Dublin je prošlog tjedna nagovijestio da će sigurno priznati palestinsku državu prije kraja svibnja, a Oslo je nagovijestio sličnu inicijativu tijekom proljeća. 

Čelnici triju zemalja Simon Harris, Jonas Gahr Støre i Pedro Sánchez na odvojenim su konferencijama u srijedu ujutro objavili da će priznati palestinsku državu.

Irski premijer Harris istaknuo je kako će to biti "važan i povijesni dan za Irsku i Palestinu", dok je španjolski premijer Sánchez nadodao da "Europa ima obvezu djelovati, i za Ukrajinu i za Palestinu, bez dvostrukih standarda".

  Pročitajte i ovo Uhićenja; ilustracija - 2 Akcija USKOK-a Uhićenja diljem zemlje: Palo deset osoba, među njima i poznati poduzetnik

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je videoporuku Dublinu na društvenoj mreži X kako bi upozorilo na činjenicu da "priznavanje palestinske države riskira da će vas transformirati u pijuna u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas".

Ova će mjera "samo potaknuti ekstremizam i nestabilnost", smatra izraelska diplomacija.

Za Izrael ti planovi predstavljaju "nagradu za terorizam" koja bi pregovorima učinila manje vjerojatnim rješenje rata u pojasu Gaze.

Pročitajte i ovo Munje zbrajaju se štete DHMZ izdao novo upozorenje! Apokaliptični prizori oluje u Hrvatskoj, zabilježili 107.000 munja u 24 sata

Sánchez je u ožujku u Bruxellesu objavio zajedničku izjavu sa šefovima vlada Irske, Slovenije i Malte u kojoj su četiri zemlje izrazile želju da priznaju takvu državu.

U travnju je također posjetio Norvešku i Irsku i te su tri zemlje rekle da su spremne priznati palestinsku državu "u bliskoj koordinaciji" prema riječima norveškog premijera Storea.

Većina od 193 države članice UN-a - njih 142, prema Palestinskim vlastima - do danas su priznale palestinsku državu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedna osoba poginula VIDEO Apokaliptične scene u Srbiji: Spašavali žene i dvogodišnje dijete iz bujice, auti zarobljeni u vodi...

Od 252 osobe koje su uzete kao taoci tijekom napada, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih, prema podacima izraelske vojske.

Od 7. listopada 35.647 Palestinaca, većinom civila, ubijeno je u pojasu Gaze u izraelskim bombardiranjima i vojnim operacija, navodi Ministarstvo zdravstva Hamasa, koji vlada Gazom.

Aktualno DHMZ izdao novo upozorenje! Apokaliptični prizori oluje u Hrvatskoj, zabilježili 107.000 munja u 24 sata Munje Munje Foto: Neverin/Facebook Nevrijeme u Unčanima - 6 Nevrijeme u Unčanima - 6 Foto: Dnevnik Nove TV Nevrijeme u Unčanima - 1 Nevrijeme u Unčanima - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Nevrijeme u Unčanima - 2 Nevrijeme u Unčanima - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Nevrijeme u Unčanima - 3 Nevrijeme u Unčanima - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Nevrijeme u Unčanima - 4 Hrvatska DHMZ izdao novo upozorenje! Apokaliptični prizori oluje u Hrvatskoj, zabilježili 107.000 munja u 24 sata 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene