Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavni sud podržao odluku

Solarij zabranjen za maloljetnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maloljetnici u Njemačkoj više se neće smjeti sunčati u solarijima. Ustavni sud podržao je odluku vlade i odbio sve žalbe.

Poziva se na istraživanje koje je pokazalo da mlađi od 30 godina koji redovito idu u solarij imaju 75 posto više izgleda oboljeti od raka kože. Čak tri milijuna Nijemaca, pokazalo je istraživanje, u solarij je krenulo između 10 i 17 godina.

Pročitajte i ovo U Hrvatskoj je svake godine 800 novooboljelih od melanoma (Foto: Dnevnik.hr) Pročitajte savjete stručnjaka Svake godine oboli 800 ljudi: Činite li sve što je potrebno kako biste se zaštitili od ove opasne bolesti? Sunčanje (Dnevnik.hr) Neodgovorno izlaganje Melanom vreba: Dok uživamo na suncu, naša je koža izložena agresivnim zrakama sunca, može se izgorjeti i u hladu suncobrana

Dovoljno sunca dobijemo i u prirodi smatraju dermatolozi. Previše UV zraka šteti koži. Što se prije počne duže se nanosi šteta. 'Naša koža u prvom redu pretjerano stari, zatim se javljaju razne degenerativne promjene na koži i karcinom, pa sve do najtežeg malignog oblika tumora-melanoma', objašnjava prim. dr.sci. Jasna Lesić, specijalist dermatovenerolog.

U zagebačkom salonu ljepote koji smo posjetili maloljetnike niti ne primaju na sunčanje u solariju. 'Dolaze najviše curice 16-17 godina prije ljeta da se malo posunčaju ali mi ih upozorimo da to nije za njih. Njima se neće ništa desiti, ali problem je u tome što je koža organ koji pamti', kaže Andrea Smetko Brčić iz Diva plus salona.

Njemačka ima 3 i pol tisuće salona za solarij i 50 tisuća kabina. Godišnje od raka kože umire oko 3 tisuća Njemaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene