Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neodgovorno izlaganje

Melanom vreba: Dok uživamo na suncu, naša je koža izložena agresivnim zrakama sunca, može se izgorjeti i u hladu suncobrana

Sunčanje (Dnevnik.hr)
Sunčanje (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Sunčanje (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Sunčani dani i visoke temperature najbolje se podnose kupanjem u moru i odmaranjem u hladu. Ali dok mi uživamo, naša je koža izložena agresivnim zrakama sunca. Liječnici stoga upozoravaju na brojne opasnosti koje sunce ostavlja na koži. A najveća je melanom.

Odmaranje u plićaku, plivanje ili jednostavno izležavanje na plaži... omiljene ljetne aktivnosti griju ugodne, ali i opasne zrake sunca koje mogu izazvati melanom.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek i Sabina Tandara Knezović Gost Dnevnika Nove TV Žestoko se pregovara za parlamentarnu većinu: "Mislim da je to manji problem od fotelja" Snježana Markušić, PMF Simulacija potresa Područje od Splita do Zadra potresnije nego što se mislilo: "Dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali"

Upozorenjima unatoč u 13 sati - plaža je puna! ''Još samo kratko smo na plaži, ali budući da nam je oblačno ne bojimo se sunca jer koristimo i kreme sa zaštitnim faktorom 50'', kaže Sanja iz Rijeke koju smo zatekli na plaži.

''Krema je najbitnija, kapica, ako smo vani, sunčamo se i to je to i uživamo. Treba iskoristiti ovo sunce'', smatra Nicol iz Rijeke koja je također bila na plaži u rizično doba dana.

Sunce je bolje izbjegavati između 10 i 17 sati, jer koža itekako pamti svaki trenutak neodgovornog izlaganja suncu.

''Tu prvenstveno mislimo na one maligne varijante kao maligni melanom kao najteži tumor kože'', rekla je Larrisa Prpić Massari, dermatologinja u KBC-u Rijeka.

Kobne se posljedice mogu spriječiti samopregledom. ''Ako primijetimo da se madež povećava, mijenja boju, tu se podrazumijeva da tamni ili gubi pigment ili pak se povećava bilo u širinu, bilo u visinu možemo pretpostaviti da se nešto događa'', objašnjava Prpić Massari.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je od melanoma oboljelo 649 osoba i to više muškaraca nego žena. Od posljedica ove vrste karcinoma 2016. je umrlo 235 osoba. Zaštititi se treba i u hladu.

''Niti hlad suncobrana niti hlad automobilskog stakla nisu zaštita od UV zračenja. Dakle može se i izgorjeti i pocrniti u hladu suncobrana i isto tako kada nije potpun o sunčani dan'', rekla je Svjetlana Gašparović Babić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

I zato opreza nikad dosta! Naočale na oči, šešir na glavu i zaštitne kreme u torbu kako bi godišnji odmor ostao u lijepom sjećanju.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene