Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od raka

Solarij je opasan za djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka pedijatrijska akademija pozvala je na zabranu korištenja solarija za djecu i tinejdžere, zbog povećanog rizika od raka kože.

U priopćenju ta organizacija kaže kako favorizira zabranu pristupa salonima za sunčanje za djecu mlađu od 18 godina.
Pritom se citira nekoliko studija, uključujući istraživanje koje pokazuje povezanost između ljudi koji su u djetinjstvu bili previše izloženi suncu i melanoma, jednog od najsmrtonosnijih oblika raka kože.

Pročitajte i ovo Solarij - 2 Građani podijeljenih mišljenja Uskoro zabrana solarija maloljetnima? Sve se radi s jednim ciljem Slika nije dostupna Foto: I poznati kiksaju s ružnim tragovima od (ne)sunčanja

>> Maloljetnicima zabranjen posjet solarijima

Akademija se time pridružila Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), Američkoj medicinskoj udruzi (AMA) i Američkoj akademiji za dermatovenerologiju u zagovaranju takve zabrane. Američki pedijatri ističu da je umjetno tamnjenje uobičajena praksa među tinejdžerima te da je uporabu solarija najmanje jednom u životu prijavilo 24 posto bijelaca u dobi od 13 do 19 godina, na nacionalnom uzorku.

U drugom nacionalnom istraživanju 10 posto mladih od 11 do 18 godina starosti koristili su usluge solarija u prethodnoj godini. Žene i djevojke činile su većinu osoba koje su koristile umjetno tamnjenje kože. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene