Ruski online magazin fotografiju je nakon objave izrezao da se ne vidi sporni dio, a bogata vlasnica svjetski poznatog portala se ispričala.


Rusko izdanje online magazina Buro 247 objavilo je priču o Dashi Zhukovoj, urednici magazina Garage i ženi ruskog oligarha Romana Abramoviča. Na fotografiji snimanoj za potrebe priče ona sjedi na 'stolici' koja je zapravo polugola crnkinja.

Modni skandal pokrenuo lavinu: Zvijezde u centru rasističkih skandala!

Vezani članci Odilon Singbo - 1 Velečasni Odilon o problemu rasizma u svijetu i o iskustvu u Hrvatskoj: ''Bogu sam zahvalan na ovakvoj zemlji koja nije ugnjetavala druge'' Nacionalni park Plitvička jezera (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vikali "Čuvajte novčanike, one su lopovi": Uprava Plitvica osudila ponašanje djelatnika prema djevojkama tamnije puti

Zbog burnih reakcija nakon objave, fotografiju su izrezali tako da se vidi samo Zhukova, ali ne i 'stolica' na kojoj sjedi, piše Huffington Post koji je objavio originalnu fotografiju.

Posebno ogorčena je urednica fashionbombdaily.com portala, Claire Sulmers koja smatra da je fotografija primjer 'bijele dominacije i superiornosti, koja je artikulirana na naizgled spokojan, ali otvoreno ponižavajući način'.

PR-ica Vimea rasističkim komentarom uvrijedila Afriku

I korisnici društvenih mreža izrazili su svoje nezadovoljstvo, zgražanje i razočaranje u Buro 247 i njegovu glavnu urednicu. Korisnici Twittera ogorčeni su zbog dana koji je odabran za objavu. Naime, 20. siječnja obilježen je rođendan Martina Luthera Kinga, koji se uvijek obilježava treći ponedjeljak u siječnju.
 

Miroslava Duma, vlasnica Buroa 247 na svom se Instagram profilu ispričala svima koje je fotografija uvrijedila. 'To nikako nije bila naša namjera. Protiv smo rasizma, spolne nejednakosti ili bilo čega što vrijeđa nečija prava. Volimo i poštujemo ljude bez obrzira na njihovu rasu, spol ili socijalni status. Stolica na fotografiji trebala je biti samo umjetničko djelo birtanskog pop-umjetnika Allena Jonesa, a ne bilo kakav oblik rasne diskriminacije. U našim očima svi su jednaki', napisala je i dodala da tim i ona vole sve.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook