Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"dugujete mu ispriku"

Kineska javnost bijesna zbog smrti liječnika koji je prvi upozoravao na koronavirus

Vijest o smrti 34-godišnjeg Lija u petak je najčitanija vijest kineskog portala Weibo s više od 1,5 milijardi pregleda te je glavna tema rasprava na servisu WeChat.

Smrt kineskog liječnika koji je bio kažnjen zbog ranog upozorenja na koronavirus izazvala je žalost i bijes kineske javnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Slika nije dostupna NACIONALNA OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA Skinuta oznaka tajnosti s izvješća o porijeklu: Je li koronavirus razvijen kao biološko oružje i pušten među ljude?

Oftalmolog Li Wenliang, koji je radio u bolnici u Wuhanu, gradu u kojemu je izbila epidemija, postao je jedna od najvidljivijih figura nakon što je otkriveno da ga je, s još sedam ljudi, u siječnju policija ukorila zbog "širenja glasina" o koronavirusu.

"Wuhan zaista duguje ispriku Liju Wenliangu. Wuhan i dužnosnici Hubeija također duguju ispriku građanima Hubeija i ove zemlje", rekao je Hu Xijin, urednik tabloida Global Times, kojio podržava vlada.

Vijest o smrti 34-godišnjeg Lija u petak najčitanija je vijest kineskog portala Weibo s više od 1,5 milijardi pregleda.

O njegovoj smrti žustro se raspravljalo i u privatnim grupama za razmjenu poruka WeChat, gdje su ljudi izražavali bijes i tugu.

Postoje tragovi cenzuriranja rasprava, posebno onih u kojima se za njegovu smrt okrivljuje vlada. Rasprave "Vlada Wuhana duguje liječniku Liju Wenliangu ispriku" i "Želimo slobodno govoriti" kratko su se u četvrtak navečer pojavile na Weibu, ali ih u petak više nije bilo moguće pronaći.

Njegov selfi u bolničkom krevetu s respiratornom maskom na licu i kineskom identifikacijskom iskaznicom u ruci širi se društvenim mrežama.

Lijev slučaj "škakljiv" je za kinesko vodstvo nakon što je Peking optužen za prikrivanje razmjera epidemije SARS-a 2003.

Dužnosnici su pozvali na transparentnost u trenutačnoj krizi.

Kineska središnja Komisija za državnu inspekciju objavila je u petak da će poslati istražitelje u Wuhan i istražiti Lijevu smrt, ne navodeći pritom druge detalje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvitala je da ju je "duboko rastužila" vijest o njegovoj smrti, a Nacionalna zdravstvena komisija i vlada Wuhana izrazile su sućut priopćenjem.

"Zapalite svijeću i odajte počast junaku", "Bio si tračak svjetla u mraku", pisalo je u komentarima na Weibu.

Neki kineski mediji opisali su ga kao "heroja koji je bio voljan govoriti istinu".

Li je upozorio na novi virus u prosincu objavivši u WeChat grupi bivšim studijskim kolegama da je sedmero pacijenata na lokalnoj tržnici oboljelo od virusa nalik SARS-u te da su u karanteni u njegovoj bolnici.

Li je hospitaliziran 12. siječnja nakon što se zarazio virusom koji je prešao s jednog od njegovih pacijenata, a 1. veljače potvrđeno je da ima koronavirus. (Hina)

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene