Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iscurili podaci

Jesu li Kinezi zataškali širenje virusa? Wuhan naručio dvaput više PCR testova sedam mjeseci prije prvog slučaja korone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analiza podataka dostupnih na internetu pokazali su da je novac utrošen za komplete PCR testova udvostručio u provinciji Hubei 2019. godine, mjesecima prije nego je prijavljen prvi slučaj infekcije koronavirusom.

Narudžbe kompleta PCR testova povećale su se u kineskoj provinciji Hubei odakle se proširio COVID-19 sedam mjeseci prije nego je Peking službeno prijavio prve slučajeve te bolesti, podaci su istraživanja organizacije Internet 2-0.

Pročitajte i ovo Ilustracija Više od tri godine korone Što nam se sve mijenja završetkom pandemije: Zbog jednog dokumenta mogli biste imati problema Ilustracija SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Preminule su još tri osobe, pogledajte koliko je novozaraženih osoba u Hrvatskoj

Prema njihovom istraživanju, Virološki institut u Wuhanu, Sveučilište znanosti i tehnologije u Wuhanu, Institut za stočarstvo i veterinarstvo sa sjedištem na Hubei Akademiji poljoprivrednih znanosti i Hubei Centar za kontrolu i sprječavanje bolesti bili su neke od ustanova koje su od svibnja 2019. napravile neobično velike narudžbe kompleta PCR testova.

To je samo jedan od dokaza da je Kina pokušala zataškati početak širenja epidemije koja se poslije proširila na cijeli svijet. Poznato je i da su tragovi COVID-a pronađeni su u europskim uzorcima krvi uzetim prije nego je bolest prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, piše DailyMail.

Otkrili nove dokaze

U međuvremenu je Kina zadržala dokaze o podrijetlu virusa, što je navelo WHO na detaljniju istragu svih događanja povezanih uz izbijanje pandemije. Američko-australski istraživači otkrili su nove dokaze pretraživanjem podataka o narudžbama PCR testova u Kini tijekom 2019. godine.

Potrošnja kompleta PCR testova u provinciji Hubei udvostručila se s 5,7 milijuna dolara u 2018. godini na 10,4 milijuna dolara u 2019. godini. Narudžbe su počele rasti u svibnju 2019., a vrhunac su dosegle u srpnju iste godine.

Virus se širio već u ljeto 2019.?

"Na temelju analiziranih dokumenata, došli smo do zaključka kako postoji velika vjerojatnost da se virus širio kineskim Wuhanom već u ljeto 2019. godine, a definitivno je bio tamo prisutan ujesen 2019.", navodi se u izvješću organizacije Internet 2-0.

Drugi su istraživači, ipak, stava kako je nemoguće zaključiti zašto su PCR testovi kupljeni samo iz dostupnih podataka na internetu.

Akira Igata, gostujući profesor na Visokoj poslovnoj školi Tama u Tokiju kazao je da se radi o "snažnoj informaciji za tvrdnju da je postojala informacija o izbijanju virusa u Wuhanu nekoliko mjeseci, pa čak i pola godine prije prosinca 2019. godine".

"Ovo bi izvješće moglo biti poticaj zemljama da od Kine ponovno zatraže informacije o tome što se događalo", dodao je.

Razvijeni 1983. godine

PCR testovi razvijeni su 1983. godine, a osim testiranja na COVID-19, koriste se i za testiranje drugih bolesti, uključujući HIV, tuberkulozu, hripavac i razne virusne bolesti.

Kina je za prvi slučaj upale pluća "nepoznatog podrijetla" u Wuhanu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji javila 31. prosinca 2019. godine, a genetske podatke o toj bolesti dostavila je 5. siječnja 2020. Tek 11. siječnja izvijestili su o prvom smrtnom slučaju. Upozorenje o širenju infekcije poslano je iz Kine tek 20. siječnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene