Koronavirus pod mikroskopom, ilustracija
Koronavirus pod mikroskopom, ilustracija Foto: Getty Images

Ured američkog ravnatelja Nacionalne obavještajne službe (ODNI) objavio je u petak novu procjenu obavještajne zajednice, s koje je skinuta oznaka tajnosti, o podrijetlu COVID-19, a u izvješću se procjenjuje da koronavirus nije razvijen kao biološko oružje.


Prirodno podrijetlo i curenje iz laboratorija uvjerljive su hipoteze o tome kako je COVID-19 prvi put zarazio ljude, no analitičari se ne uspijevaju složiti oko toga što je vjerojatnije i može li se uopće donijeti konačna procjena, stoji u izvješću ODNI-ja.

U izvješću se također odbacuje sugestija da je koronavirus nastao kao biološko oružje i u njemu stoji da zagovornici ove teorije "nemaju izravan pristup Institutu virologije u Wuhanu" te su optuženi za širenje dezinformacija.

Izvješće je produkt 90-dnevne revizije koju je administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila u kolovozu, usred intenzivnih političkih sukoba oko toga treba li kriviti Kinu za posljedicu globalne pandemije i u kojoj mjeri, ili vlade koje možda nisu dovoljno brzo reagirale da zaštite građane svojih zemalja.

U izvješću ODNI-ja stoji da četiri američke obavještajne agencije i tijelo koje okuplja više agencija imaju "nisku razinu povjerenja" da je COVID-19 potekao od zaražene životinje ili srodnog virusa.

No, jedna je agencija priopćila da ima "umjereno povjerenje" da je prva ljudska infekcija koronavirusa najvjerojatnije rezultat laboratorijske nesreće, koja je vjerojatno uključivala eksperimentiranje na životinjama u Institutu za virologiju u Wuhanu.

Američke obavještajne agencije vjeruju da neće moći dati preciznije objašnjenje za podrijetlo koronavirusa bez novih informacija koje ukazuju da je virus prošao specifični put od životinja do ljudi ili da je laboratorij u Wuhanu radio na virusu ili srodnom virusu prije nego što je nastao COVID-19.

Koronavirus, ilustracija - 4 Danas 4574 nova slučaja: Preminulo 30 osoba, čak 24 nisu bile cijepljene. U jednoj županiji pozitivan svaki drugi testirani

Bolnica, ilustracija - 1 Bolnice se pune, a to ne treba brinuti samo COVID pacijente: "Širenje kapaciteta nekome uzima postelju"

U izvješću se navodi da američkim agencijama i globalnoj znanstvenoj zajednici nedostaju "klinički uzorci ili potpuno razumijevanje epidemioloških podataka najranijih slučajeva COVID-19" te da bi se moglo ponovno razmotriti ovo dvojbeno izvješće ako se pojavi više dokaza.

Kina se suočila s međunarodnim kritikama jer nije aktivnije surađivala u istragama o podrijetla aktualnog koronavirusa.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju