Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski prosvjed zbog skidanja dvojezičnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada prosvjedovala je zbog skidanja dvojezične topografske oznake u jednom selu u južnoj austrijskoj pokrajini Koruški, 12 kilometara sjeverno od austrijsko-slovenske granice, ocijenivši da se time krše odredbe Austrijskog državnog ugovora.

"Takvi nerazumljivi postupci podrivaju politiku mirne koegzistencije dviju kultura i dvaju jezika u austrijskoj Koruškoj i stvaraju nepotrebnu atmosferu napetosti i netolerancije", navodi se u izjavi koje je u srijedu objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski Djed Mraz poručio 'Pozitivan odnos prema svijetu donosi i druge pozitivne stvari' Slika nije dostupna Moždani udar Slovenski ministar zdravstva prevezen u Ljubljanu

Koruški guverner Joerg Haider u srijedu je uklonio dvojezičnu oznaku s imenom sela na njemačkom i slovenskom jeziku u istoj veličini, te postavio novu tablu na kojemu je samo njemački naziv, te dodatnu tablu s manjim slovim s nazivom sela na slovenskom jeziku.

Selo se zapravo na slovenskom i njemačkom vrlo slično izgovara, ali se različito piše - Austrijanci selo zovu Schwabegg, a Slovenci Žvabek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene