Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vlada prosvjedovala je zbog skidanja dvojezične topografske oznake u jednom selu u južnoj austrijskoj pokrajini Koruški, 12 kilometara sjeverno od austrijsko-slovenske granice, ocijenivši da se time krše odredbe Austrijskog državnog ugovora.


"Takvi nerazumljivi postupci podrivaju politiku mirne koegzistencije dviju kultura i dvaju jezika u austrijskoj Koruškoj i stvaraju nepotrebnu atmosferu napetosti i netolerancije", navodi se u izjavi koje je u srijedu objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Vezani članci Slika nije dostupna Pronađena kartoteka slovenskih političkih zatvorenika Slika nije dostupna Slovenski izbori: Tko su najizgledniji kandidati?

Koruški guverner Joerg Haider u srijedu je uklonio dvojezičnu oznaku s imenom sela na njemačkom i slovenskom jeziku u istoj veličini, te postavio novu tablu na kojemu je samo njemački naziv, te dodatnu tablu s manjim slovim s nazivom sela na slovenskom jeziku.

Selo se zapravo na slovenskom i njemačkom vrlo slično izgovara, ali se različito piše - Austrijanci selo zovu Schwabegg, a Slovenci Žvabek.