Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski političar Marko Pavliha napisao je bajku u kojoj su glavni likovi zla balkanska kraljica Šahovnica i zgodna princeza Trdnjava koja zlu kraljicu uči europskim manirima. Zla kraljica zapravo predstavlja Hrvatsku, a zgodna princeza Sloveniju.


Bajku, koja zapravo aludira na odnose Zagreba i Ljubljane i pitanja ZERP-a, objavio je mariborski list Večer

Vezani članci J.K. Rowling J. K. Rowling objavila besplatnu bajku da djeca mogu sanjariti u karanteni Ilustracija Opsežna akcija šibenske policije, nestao novac iz kuće visokopozicioniranog političara

Osim toga može se pročitati i na internetskoj stranici Marka Pavlihe

'Gospođa vladarica zvana Šahovnica, nije se nikako mogla do kraja zasititi teritorija, zemlje i mora. Njezin pradjed kralj Tomislav naučio ju je mnogim trikovima i lukavstvima zahvaljujući kojima je opstala tijekom habsburške, turske, napoleonske, naci-fašističke i jugoslavenske vladavine, sve do ponovnog preporoda u samostalnosti, koju je s unukom Franjom izborila oružjem u krvavoj muci.' , početak je Pavlihine bajke.

U Pavlihinoj bajci Trdnjava je radišnija i pametnija od Šahovnice, a zahvaljujući tome ima dvostruko veći nacionalni dohodak po kmetu. Šahovnica u Pavlihinoj bajci ima teritorijalne pretenzije i frustrirana je jer joj ogledalce neprestano govori kako je Trdnjava ljepša od nje. 

Pouka je bajke, kako navodi Pavliha, da obje vladarice trebaju pronaći sporazumna rješenja za svoje probleme.