Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje arbitraže

Slovenski ministar vanjskih poslova prijeti Hrvatskoj tužbom pred Sudom EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zaprijetio je u ponedjeljak Hrvatskoj tužbom pred europskim sudom u Luksemburgu ako ne bude surađivala u primjeni sporne arbitražne presude o granici između dviju država.

Čelnici triju stranaka vladajuće koalicije dogovorili su se na sastanku u Ljubljani da Slovenija ubrza donošenje zakona za primjenu presude, počne provoditi svoj suverenitet u Piranskom zaljevu, a razmišlja se i o tužbi protiv Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak tenzija Erjavec: Da su me poslušali, danas bismo imali implementiranu arbitražnu presudu Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić o graničnom sporu sa Slovenijom (Foto: AFP/Dnevnik.hr) "GRANICA JE POZNATA" Ministrica Pejčinović Burić: "Ljubljana po međunarodnom pravu ne smije kažnjavati hrvatske ribare"

"Slovenija ustraje na implementaciji. Idućih ću tjedana za vladu pripremiti informaciju o pravnim mogućnostima kako reagirati s obzirom na to da Hrvatska presudu arbitara ne poštuje", rekao je Erjavec novinarima nakon zatvorenog sastanka.

"Radi se o mogućnostima tužbi, na primjer na Sudu EU-a u Luksemburgu", dodao je šef slovenske diplomacije.

Dok Zagreb odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje riješi bilateralno, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio europskog prava i da je Hrvatska kao članica EU-a mora poštovati.

Čelnici vladajuće koalicije zaključili su kako treba ubrzati postupak donošenja zakona u parlamentu kojima će se prilagoditi stanje na granici u skladu s presudom arbitara.

Riječ je o zakonima s područja unutarnjih poslova koji će biti "prilagođeni granicama koje su određene arbitražnom odlukom", rekao je Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika, druge najjače stranke u vladajućoj koaliciji Cerarove Stranke modernog centra i Socijalih demokrata Dejana Židana, ministra poljoprivrede.

Erjavec i Židan su i potpredsjednici vlade, a na sastanku su podržali odluku premijera Mire Cerara da ne ode u Zagreb na sastanak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova govora u UN-u prošlog tjedna u kojem je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava.

"Dijalog s Hrvatskom bit će moguć onda kad hrvatska politika bude spremna razgovarati o implementaciji, prije toga takav dijalg nema smisla", istaknuo je Erjavec.

Premijer Cerar nakon sastanka nije dao izjavu, ali je prema Erjavčevim riječima rekao da slovenska policija treba pojačati aktivnosti u Piranskom zaljevu koji su arbitri dodijelili Sloveniji i tako štititi slovenski suverenitet.

Osim Plenkovićeva govora, slovenski ministar kaže da je provokativno bilo i to što su na ulazu u dvoranu gdje je hrvatsko izaslanstvo priredilo prijem u New Yorku bili promotivni materijali u kojima je Savudrijska vala ili Piranski zaljev prikazan kao da do arbitražne presude nije ni došlo.

"Zemljovid u turističkoj brošuri o Hrvatskoj bio je na ulazu u salu i svatko ga je mogao uzeti i pogledati. Na zemljovidu je granica upisana na sredini zaljeva, što shvaćam kao provokaciju", rekao je Erjavec. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene