Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li biti prodan u novom pokušaju?

Slovenski mediji: Prodaja Mercatora tema predizborne kampanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlog tjedna započeti pregovori predstavnika Mercatora i njegovih vlasnika s koncernom Agrokor mogli bi postati jednom od tema predizborne kampanje u Sloveniji unatoč upozorenjima da se politika u to ne bi trebala miješati, navode slovenski mediji.

Suzdržanost ili otvoreno protivljenje mogućoj prodaji Mercatora hrvatskom koncernu, koji je za dionicu najveće slovenske trgovačke kuće ponudio 221 eura po dionici, iznosi većina lidera slovenskih političkih stranaka s obzirom na ekonomsku doktrinu tzv. nacionalnog interesa prema kojemu najveće slovenske tvrtke moraju ostati u domaćem, državnom ili privatnom vlasništvu.

'Proces prodaje Mercatora odvija se u vrijeme predizborne pomutnje kad nemamo operativnu vladu. Naša stranka je apsolutno protiv totalne rasprodaje državne imovine', rekao je u razgovoru za najnoviji broj tjednika 'Reporter' predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav. Aludirajući na vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, Žerjav je rekao da se njegova stranka bori protiv tajkunske privatizacije u Sloveniji, a da se sada čini da će Slovenija 'uvoziti tajkune' te prodajom Mercatora upropastiti domaće proizvođače.

Slovenska pučka stranka obično se predstavlja kao zagovornica interesa slovenskih poljoprivrednika i prehrambene industrije koji, po navodima medija, imaju bojazan da bi Agrokor u slučaju preuzimanja Mercatora na policama mogao početi forsirati svoje, a ne slovenske robne marke. No, suzdržanost u pogledu pregovora s Mercatorom zadnjih su dana iznosili i drugi slovenski politički lideri, uključujući i aktualnog premijera Boruta Pahora te nekoliko ministara u njegovoj vladi.

S druge strane, mediji i neki financijski analitičari upozoravaju da bi mogući uspjeh u pregovorima slovenskih banaka i Pivovarne Laško, koji kao vlasnici 50,03 posto dionica Mercatora pregovaraju s Agrokorom, mogao 'oživjeti' zamrlo slovensko tržište kapitala i dovesti potreban svjež kapital.

Poslovni list 'Finance' upozorava na pad zanimanja stranih investitora zbog sedam do sada neuspješnih pokušaja prodaje Mercatorovih dionica na međunarodnim natječajima. Na zadnji su se neobvezujući natječaj za natpolovični udjel u najvećem slovenskom trgovačkom lancu tako, uz Agrokor, javila još samo tri nestrateška ulagača (investicijski fondovi), iako je londonska banka ING kao konzultant ponudu da se jave na natječaj poslala na 42 adrese, tvrde 'Finance'.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić - 2 Preokret Vrhovni sud odbio zahtjev DORH-a u slučaju Agrokor: Vještačenje ostaje zakonit dokaz Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske"



Burzovni stručnjak Boris Vrankar iz tvrtke Ilirika BPH izjavio je za ljubljansko 'Delo' od ponedjeljka, u vezi s mogućim političkim intervencijama u pregovore s Agrokorom, da bi to moglo značiti da od prodaje neće biti ništa.

Iako se navodi da Agrokor za dionicu nudi 221 euro, što govori o njegovoj 'velikoj želji' da uđe u Mercator, to nije dovelo do očekivanog porasta cijene Mercatorove dionice na Ljubljanskoj burzi, a javno je prisutan i jak pritisak komorske udruge slovenskih poljoprivrednih proizvođača da se Agrokoru zaoštre uvjeti preuzimanja, navodi Vrankar.

Sve to navodi na pomisao da Mercator ni u novom pokušaju neće biti prodan, što bi bilo loše jer bi na oslabljelom slovenskom tržištu kapitala bila dobrodošla svaka kapitalska injekcija i svjež kapital, kako bi se ojačala njegova likvidnost, navodi Vrankar. Isto tako, on dodaje da bi ponovno zaustavljanje pregovora 'za više godina zaledilo slovensko financijsko tržište', odnosno imalo za posljedicu 'brisanje Slovenije s financijskog zemljovida'. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene