Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrag odnio šalu

Sloveniji zbog traljave papirologije prijeti sporije korištenje europskih sredstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog loše pripremljenih dokumenata koje je poslala Europskoj komisiji Sloveniji prijeti kašnjenje u korištenju europskih sredstava odobrenih za novo srednjoročno financijsko razdoblje 2014. do 2020. godine, piše u četvrtak ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Direktorat za regionalnu politiku u Bruxellesu upozorio je u pismu Ljubljanu da su strateški dokumenti koje je poslala, a riječ je o dokumentima "Partnerski sporazum" i "Strategija pametne specijalizacije", nesređeni i nerazumljivi te da predstavljaju "konceptualnu zbrku" pa će vlada vjerojatno trebati napraviti nove, piše Dnevnik.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Požar u Sloveniji vatrena stihija FOTO/VIDEO Dramatični prizori u susjedstvu: Požar se vidi iz Ljubljane, u gašenju sudjeluje i vojska

U novoj financijskoj perspektivi Sloveniji je odobreno 3,3 milijarde eura sredstava koje je moguće dobiti samo preko europskih natječaja za koje je uvjet izrada spomenutih dokumenata. Samo od "Strategije pametne specijalizacije", koja predviđa sistematsko povezivanje znanstveno-istraživačkog rada i poduzetničkih inicijativa, ovisno je dobivanje 2 milijarde eura.

Slovenci istražuju 'kreditnu hobotnicu': Radila i u Hrvatskoj

Oni koji su upoznati s kritičkim pismom koje je u Ljubljanu poslao Raphael Goulet iz europskog direktorata za regionalnu politiku kažu da ono svjedoči da je "situacija katastrofična" i da je "vrag odnio šalu", tvrdi list, te dodaje da bi, kako sada stoje stvari, Slovenija europska sredstva mogla početi koristiti tek krajem ove godine, tim prije što će zbog izbora za Europski parlament svi procesi odobravanja uskoro biti usporeni.

Pravi razlog zašto su dokumenti napisani loše je i to što je u njihovoj izradi sudjelovala gospodarska komora pa su odraz "sukob interesa" do kojeg je došlo prilikom njihova sastavljanja, navodi list koji dodaje da je vlada na pismo iz Bruxellesa nedavno zato reagirala tako da je predložila da se odjel u državnoj upravi koji brine za europska sredstva stavi pod neposrednu ingerenciju vlade.

U Bruxellesu navode da je problematičan i jezik koji je upotrijebljen u dokumentima koji su napisani "netransparentno pa su preteški za razumijevanje" te da su upitne "jasnoća i konzistentnost poruka" koje slovenski dokumenti sadržavaju, navodi Dnevnik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene