Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opsežna kriminalistička akcija

Slovenci istražuju 'kreditnu hobotnicu': Radila i u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području cijele Slovenije, a osobito u Ljubljani i Mariboru, izvedeno je 17 kućnih pretresa, a u akciji je sudjelovalo 198 policajaca i kriminalista

Slovenska policija provela je u srijedu opsežnu kriminalističku akciju na razbijanju 'kreditne hobotnice', kriminalne skupine koja se bavila nuđenjem gotovinskih kredita po visokim zelenaškim kamatama i pranjem novca, a djelovala je ne samo u Sloveniji nego i u Hrvatskoj, Slovečkoj i Češkoj.

Pročitajte i ovo Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

Kako je izjavio predstavnik za tisak mariborske policijske uprave Miran Šadl, na području cijele Slovenije, a osobito u Ljubljani i Mariboru, izvedeno je 17 kućnih pretresa, a u akciji je sudjelovalo 198 policajaca i kriminalista. Uhićene su četiri osobe koje se terete za 'gospodarski kriminal, zelenaštvo, prijevare i pranje novca', a zaplijenjena je poslovna i druga dokumentacija koja će se na sudu koristiti kao dokaz.

Slovenska ga policija tereti za 18 krađa: Hrvat krao novčanike, gotovinu, kreditne kartice...

Neslužbeno, policija otkriva da se sumnja da je 'hobotnica', odnosno mreža koja se bavila nuđenjem kredita pod izuzetno visokim kamatama u Sloveniji oštetila najmanje 2000 osoba, a djelovala je i u Hrvatskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Mediji navode da su u centru spomenute mreže bili ljubljanski odvjetnik Janez Žlender te mariborski poduzetnik Igor Bandič, a uz davanje gotovinskih kredita bavili su se i otkupom zlata preko tvrtki Fragorex i Cartagina, čije je poslovanje policija u prošlosti već ispitivala.

Nakon što su mediji nedavno objavili poslove Žlenderovih tvrtki njemu je na četiri godine oduzeta i odvjetnička licenca, a smatrao se glavom regionalne "kreditne hobotnice" koja je obično umirovljenicima i ljudima u financijskim teškoćama nudila kredite uz visoke kamate. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene