Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: 'Zamrzavanje cijena' sadrži elemente kartelnog dogovora trgovaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ured za zaštitu tržišnog natjecanja negativno je reagirao na inicijativu trgovačkih lanaca o 'zamrzavanju cijena', koju su iznijeli preko svoje komore, ocijenivši da spomenuta ideja sadrži elemente kartelnog dogovora protivnog zakonu.

Trgovačka komora objavila je inicijativu prema kojoj bi se, u dogovoru s proizvođačima prehrambenih proizvoda i na temelju razgovora s predstavnicima vlade, postiglo stanje 'zamrzavanja cijena' u trgovini u idućih nekoliko mjeseci, ali je uvjet za to da njihovi dobavljači ne povećavaju cijene.

Pročitajte i ovo Kuglice sladoleda - 3 Vrtoglave cijene Što građani misle o novim cijenama omiljene ljetne slastice: "Poskupio je više od svega, vidi se što nam je euro donio" Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje

Direktor Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja Jani Soršak izjavio je tim povodom da se prijedlog može shvatiti kao 'usklađeno djelovanje', odnosno 'zajedničko formiranje cijena'. 

'To bi bilo protivno zakonu o zaštiti tržišne konkurencije. Ukoliko namjerava zamrznuti cijene, trgovačka organizacija mora se na to odlučiti samostalno, a ne usklađeno s drugima', rekao je Soršak, dodajući da je već zatražio informaciju o inicijativi koja je iznesena na zatvorenom sastanku Trgovačke komore.

Ured je posebno naglasio da bi bio protuzakonit svaki zajednički dogovor najvećih trgovačkih lanaca da neće prihvaćati dodatne zahtjeve proizvođača za povećanje cijena, a prema nekim informacijama to je bila i osnova ideje o kojoj se raspravljalo u komori.

'Odnos pojedinih trgovaca i njihovih dobavljača je dvostranog karaktera i drugi subjekti na tržištu u taj odnos ne smiju imati uvid u taj odnos', tvrdi regulator tržišnog natjecanja.

S druge strane, ured za zaštitu tržišnog natjecanja navodi da Trgovačka komora nije pozvala trgovinske organizacije da smanje marže, na što bi imala pravo i što nije protivno zakonu.

Trgovačka komora je ideju o 'zamrzavanju cijena' u idućih nekoliko mjeseci iznijela, kako tvrdi, zbog negativnog imidža koji su trgovci dobili u zadnjih godinu dana zbog povišenja cijene prehrambenih proizvoda, pri čemu su ih, kako navode, političari optužili da su jedini krivci za visoke cijene i porast inflacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene