Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedi li?

Gledaju u oči najgorim zločincima, a za to dobiju sitniš: "Za dva eura će me netko ubiti vani, a kad mi sjedne naknada za vođenje računa, još sam i u minusu"

Suđenje
Suđenje Foto: Getty Images
Svoju naknadu suci porotnici smatraju ponižavajućom i upravo su se zato priključili štrajku zaposlenika na sudovima, ali to im za sada nije donijelo nikakvo povećanje.

Ispod radara javnosti prošlo je kako su u najdužem štrajku u povijesti Hrvatske sudjelovali, među ostalim zaposlenicima sudova, i suci porotnici. Što god mislili o povećanju naknada za koje su se izborili zaposlenici na sudovima, svakako je više od onoga što su dobili akteri ove priče.

No, prije nego što spomenemo povećanje, dodajmo i koliko su ovi ljudi plaćeni da sjede uz suce i slušaju detalje mučnih događaja koji završe na hrvatskim sudovima. Njihov je zadatak odlučiti o krivnji i nevinosti osuđenih za ubojstvo, silovanje, zlostavljanje… Na suđenju su dva suca porotnika, a njihov glas vrijedi isto kao i onaj suca profesionalca. Presuda se donosi većinom glasova.

Pročitajte i ovo Ljiljana, zagreb Prvi radni dan nakon štrajka Sudovi počeli s radom, zatrpani su, ali ima nade: ''Već sam pet puta dolazila, svaki put me vrate, sad bar možemo krenuti dalje''

Naknada koju za to dobivaju manja je od one koju neki srednjoškolac zaradi po satu na svom ljetnom poslu. Naime, sat rada suca porotnika na Općinskom sudu iznosi neto 1,85 eura, a sat rada na Županijskom sudu plaća se 2,32 eura. Nakon štrajka dobili su – ništa!

"Mi imamo mizerne naknade. I evo, sad kad mi banka uzme za vođenje žiro računa, čak sam i u minusu. Za 2,30 eura osuditi nekoga na pet godina zatvora ili nekoga osuditi za silovanje. Zamislite! Pretežno su slučajevi na kojima radimo silovanja, financijske malverzacije i ubojstva. Za 2 eura, još će me netko ubiti vani", ispričao nam je porotnik Mladen Štrumfin kojemu je započeo drugi mandat na ovoj poziciji, a do sada, kaže, nije odbio ni jedno ročište.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Pojasnio daljnje korake Ministar Malenica zadovoljan nakon odluke o prekidu štrajka: "Sindikatu smo pojasnili..."

"Pet godina sam sudac. Kad sam prvi put prisegnuo, kupio sam si sako, košulju i cipele. Kad spojim sve naknade koje sam od tada dobio, to odijelo još nisam otplatio", ispričao nam je Štrumfin.

Problem, osim niske naknade, postala je i neisplata. Naš sugovornik kaže kako od 27. travnja nije dobio niti centa.

Pročitajte i ovo Iva Šušković Objavila čelnica sindikata VIDEO Prekida se štrajk u pravosuđu: "Članstvo je podijeljeno. Štrajkaški odbor donio je odluku da se ovakva ponuda prihvaća"

"Imao sam oko 15 sati sudske rasprave. Pitao sam ih kada misle to isplatiti, pa su mi na Županijskom sudu rekli da nemaju novca. Zašto me onda zovu na rasprave? Čast je da te izaberu za suca porotnika, ali od časti se danas ne živi", ljutit je Štrumfin.

Svoju naknadu porotnici smatraju ponižavajućom, u štrajku se većina njih pridružila zaposlenicima na sudovima, ali to im nije donijelo nikakvo povećanje. Koliko znaju, veća naknada za njih nije ni u planu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene